Izbegavajte reklame u rezultatima pretrage kada na Google-u tražite određeni softver, evo i zašto

Sajber kriminalci koriste naizgled legitimne sajtove sa gotovo neprimetnim greškama u nazivima domena

  • 0
Google Chrome Foto: Unsplash

Novi dan, nova kampanja zlonamernog oglašavanja. Ovog puta su meta korisnici koji traže popularni softver kao što je, između ostalog, AnyDesk, Dashlane, Grammarly, Mawarebytes, Microsoft Visual Studio, MSI Afterburner, Slack i Zoom. 

Naime, hakeri sada zloupotrebljavaju Google Ads da bi korisnicima isporučili trojanizovani softver koji inficira uređaje zlonamernim softverom.

Sajber kriminalci koriste naizgled legitimne sajtove sa gotovo neprimetnim greškama u nazivima domena, a ti lažni sajtovi se pojavljuju na vrhu rezultata Google pretrage u obliku reklame kada se pretražuju određene ključne reči.

Ovu kampanju otkrila je firma Guardio Labs i nazvali su je MasquerAds, a kažu da je za nju odgovorna grupa pod imenom Vermux, koja "zloupotrebljava ogromnu listu brendova".

Kampanja je za sada fokusirana na korisnike u Severnoj Americi, konkretno u Kanadi i SAD-u, a žrtve su tamo bile inficirane kriptomajnerima i Vidar malverom. Ipak, iako vam možda deluje da nema razloga za brigu, jer Severna Amerika je daleko, ovakve stvari se prošire izuzetnom brzinom.

Kada hakeri shvate da ne mogu da "posluju" na određenom području, oni se vrlo brzo prebace na neko drugo. Zato uvek treba biti oprezan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA