Vreme čitanja: oko 2 min.

Verifikovani Facebook i Instagram nalozi će imati veći doseg: Treba vam samo zvanični dokument i 12 dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mark Zakerberg sledi Ilona Maska u uvođenju pretplate za plave kvačice, a Twitter u međuvremenu ograničava 2FA putem SMS-a na plaćene korisnike

  • 2
Mark Zuckerberg, Mark Zakerberg, Elon Musk, Ilon Mask Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Korisnici Facebooka i Instagrama će uskoro morati da plaćaju kako bi bili verifikovani na ovim platformama, pošto Meta praktično kopira potez rivalske platforme - Twitter.

Mark Zakerberg je objavio da uvodi Meta Verified, pretplatu u iznosu od 11.99 dolara mesečno za potvrdu naloga na platformama, dok ta velika društvena mreža prolazi kroz finansijsku krizu.

Meta Verified, koji će ove nedelje biti najpre dostupan u Australiji i Novom Zelandu, sličan je sistemu koji je Ilon Mask uveo na Twitteru, s uslugama provere identiteta i s prednostima kao što je "direktan pristup korisničkom servisu".

Zuck i Mask meme Foto: Reddit

"Zamisao je bila da se poboljša verodostojnost i bezbednost naših usluga", rekao je Zakerberg.

Zakerberg je rekao da će pored plave kvačice usluga ponuditi "dodatnu zaštitu od lažnog predstavljanja", poboljšan doseg za proverene korisnike i direktan pristup korisničkoj podršci.

Međutim, za razliku od Twittera, Meta će se oslanjati na lične dokumente kao dokaz identiteta verifikovanih naloga, kako bi izbegli haos koji je Twitter sebi stvorio kada se ogroman broj korisnika verifikovao kao neko drugi, ili čak i kao brendovi kojima je zbog toga padala vrednost na berzi.

Nalozi takođe moraju imati istoriju objavljivanja i korisnici moraju imati najmanje 18 godina.

Usluga neće biti dostupna preduzećima u ovoj fazi, rekla je kompanija Meta.

Povećana vidljivost objava verifikovanih korisnika "zavisila bi od postojeće veličine publike pretplatnika i teme njihovih objava", saopštila je kompanija. Oni sa manjom publikom mogli bi da vide veći doseg i bolju interakciju sa publikom.

Twitter u međuvremenu ograničava SMS dvofaktorsku autentifikaciju na plaćene naloge

Twitter je u petak najavio da će pružati SMS dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) samo korisnicima koji su pretplaćeni na Twitter Blue za 8 dolara mesečno od 20. marta.

Kompanija trenutno pruža besplatnu dvofaktorsku autentifikaciju putem aplikacija trećih strana i bezbednosnog ključa, koji se smatraju sigurnijim od sistema zasnovanih na SMS-u. Onima koji ne budu platili, a nastave da koriste SMS 2FA, Twitter će ovu funkciju ugasiti.

Ovaj potez je izazvao zabrinutost da bi mogao da dovede do rasprostranjenih hakova na računima sledećeg meseca ako se ne prebace na neke aplikacije trećih strana ili plate Twitter Blue.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bl@

    21. februar 2023 | 10:49

    Cim budem imao visak para a da ne znam sta cu s njime, eto me.

  • Nikola

    21. februar 2023 | 08:13

    To se zove ucenjivanje. Od sada više nije bitno ko kači kakav sadržaj već je samo bitno ko ima para

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA