≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Midjourney ugasio besplatnu probnu verziju: Mnogi zloupotrebljavali ovaj AI alat

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pristup generatoru deepfake slika je privremeno onemogućen kako zbog potražnje, tako i zbog ogromne zloupotrebe

  • 0
Midjourney AI generator slika Foto: Solarisys / Shutterstock.com

Nezavisna AI istraživačka laboratorija Midjourney privremeno je onemogućila besplatan pristup ovom AI alatu, barem dok ne izbace novu verziju.

Za ovu odluku navode dva ključna razloga: ogromna potražnja i velika zloupotreba. Vlasnici plaćenih naloga i dalje mogu da koriste uslugu, koja košta 10 dolara mesečno.

Midjourney je poslednjih nekoliko nedelja postao izuzetno popularan, posebno nakon što su se na internetu pojavile lažne fotografije hapšenja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa ili pape Franje u beloj zimskoj jakni. Problem je tu što mnogi nisu mogli da primete da su fotografije lažne i da su napravljene pomoću Midjourney AI alata.

Međutim, uprkos kontroverzama oko deepfake slika, laboratorija tvrdi da je onemogućavanje besplatne verzije rezultat preopterećenja sistema. Midjourney je uveo i neke nove mere, pa je zabranio korišćenje reči "uhapšen" u uputstvima za stvaranje novih slika. Alat takođe ne dozvoljava slike određenih političkih lidera, kao što je kineski predsednik Si Đinping.

Uprkos tome, nove zaštitne mere očigledno nisu bile dovoljne da spreče razne zloupotrebe ovog alata, pa je kompanija odlučila da onemogući pristup servisu dok bolje mere ne stupe na snagu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA