Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo su najpopularniji pregledači na svetu: Chrome krajl, Apple Safari ponovo na drugom mestu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije iznenađujuće da je Google Chrome i dalje najčešće korišćeni desktop veb pregledač na svetu i koristi ga 66,13% svih korisnika

  • 0
Veb pregledači Safari Opera Chrome Mozilla browser Foto: Primakov / Shutterstock.com

Safari je pregledač kompanije Apple koji je unapred instaliran na svakom Mac, iPhone i iPad uređaju. Uprkos tome, prošle godine ga je Microsoft Edge pobedio i zauzeo drugo mesto na rang listi najpopularnijih veb pregledača na svetu.

Međutim, prema novim podacima, Safari je ponovo na drugom mestu, uprkos činjenici da je Edge nedavno dobio veoma značajno pojačanje u vidu različitih alata povezanih sa ChatGPT veštačkom inteligencijom.

Prema Statcounter-u, koji meri popularnost veb pregledača na osnovu podataka prikupljenih sa više veb lokacija, Safari je ponovo drugi najpopularniji veb pregledač na svetu. Tačnije, 11,87% korisnika desktop računara redovno koristi Safari, dok je Microsoft Edge sada treći sa 11% korisnika.

Nije iznenađujuće da je Google Chrome i dalje najčešće korišćeni desktop veb pregledač na svetu i koristi ga 66,13% svih korisnika. U poređenju sa podacima Statcounter-a iz 2022. godine, Safari je porastao za više od 2% dok je Microsoft Edge porastao za samo 1%. Google Chrome je sa druge strane ostao sa skoro istim procentom kao prošle godine, što pokazuje da konkurencija ne utiče previše na ovaj pregledač.

Evo i liste:

  1. Google Chrome: 66.13%
  2. Safari: 11.87%
  3. Microsoft Edge: 11%
  4. Firefox: 5.65%
  5. Opera: 3.09%
  6. Internet Explorer: 0.55%

Safari 16 i njegovi konkurenti

Sa macOS Ventura, Apple je dodao neke sjajne nove funkcije u Safari. Ovo uključuje veb obaveštenja, grupu zajedničkih kartica, jače uređivanje lozinke, poboljšani CSS i pristupne ključeve – novi način autentifikacije na veb lokacijama sa Touch ID-om bez potrebe za kreiranjem tradicionalne lozinke.

Uprkos tome, Safari i dalje zaostaje za svojim konkurentima kada je u pitanju podrška nekih od najnovijih veb standarda, što neke ljude praktično okreće drugim veb pregledačima.

Microsoft se, s druge strane, okrenuo veštačkoj inteligenciji kako bi Edge učinio privlačnijim većem broju korisnika. Kompanija je integrisala ChatGPT i DALL-E sa Bing pretragom.

Očekuje se da će Apple na WWDC 2023 događaju predstaviti novine i za Safari pregledač.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA