Vreme čitanja: oko 1 min.

OpenAI je priznao da ima bota koji prikuplja podatke na internetu: Evo kako da ga blokirate

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Sajtovi koje GPTBot poseti mogli bi da budu iskorišćeni za unapređenje budućih AI modela"

  • 0
OpenAI Foto: Postmodern Studio / Shutterstock.com

Kompanija OpenAI nedavno je predstavila svoj najnoviji web crawler, GPTBot. Cilj ovog alata je da doprinese unapređenju modela veštačke inteligencije, kao što je GPT-4, pretražujući internet i obogaćujući bazu podataka.

Korišćenjem GPTBota, OpenAI planira da unapredi preciznost i bezbednost postojećih modela veštačke inteligencije, kako je navedeno u zvaničnom saopštenju kompanije.

"Sajtovi koje GPTBot poseti mogli bi da budu iskorišćeni za unapređenje budućih AI modela. Pri tome, izuzimamo izvore koji zahtevaju plaćanje za pristup, one koji prikupljaju lične informacije ili sadrže sadržaj koji nije u skladu s našim pravilima", stoji u saopštenju kompanije.

Za vlasnike sajtovi koji žele da zaštite svoj sadržaj, OpenAI nudi mogućnost da ograniče pristup GPTBotu. Blokiranje ovog web crawlera može se postići blokiranjem IP adrese ili preko Robots.txt na vašem sajtu, što je u suštini tekstualna datoteka koja daje instrukcije web crawlerima čemu mogu ili ne mogu da pristupe na sajtu.

Evo kako to izgleda:

Instrukcije za blokiranje GPTBota Printskrin: OpenAI

Isto tako možete ograničiti čemu GPTBot može da pristupi:

Instrukcije za blokiranje GPTBota Printskrin: OpenAI

Kompanija OpenAI bila je ranije predmet kritika zbog načina na koji prikuplja podatke. Ove godine, OpenAI je suočen s optužbama za kršenje prava na privatnost korisnika. Međutim, novim koracima, kao što je uvođenje GPTBota, OpenAI nastoji da se prilagodi kritikama i omogući veći stepen kontrole korisnicima nad njihovim podacima.

Trenutni modeli, ChatGPT 3.5 i 4, baziraju se na podacima prikupljenim do septembra 2021. godine i, za sada, nemoguće je izbrisati sadržaj iz ovih setova podataka, prenosi Mashable.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA