Vreme čitanja: oko 1 min.

EU izveštaj ukazuje na veliki problem sa dezinformacijama na društvenoj mreži X

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska unija istražuje kompaniju X zbog ozbiljnog problema sa dezinformacijama na svojoj platformi, što može dovesti do dodatnih regulatornih mera

  • 0
Društvena mreža X, X, Ilon Mask, aplikacija Foto: Tama2u / Shutterstock.com

Evropska unija je u svom prvom izveštaju o borbi protiv dezinformacija na velikim platformama u okviru Zakona o digitalnim uslugama (Digital Services Act, DSA) ocenila da platforma X, prethodno poznata kao Twitter, ima ozbiljan problem sa širenjem netačnih informacija. Ova situacija dodatno komplikuje stvari za kompaniju koja je već pod regulatornim nadzorom.

Prema izveštaju, X ima znatno veći broj dezinformacija na svojoj platformi u poređenju sa ostalim velikim platformama. "X je platforma sa najvećim procentom dezinformacija," izjavila je potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova. Platforma X se takođe nalazi na prvom mestu kada je u pitanju otkrivljivost dezinformacija, sa Facebookom i Instagramom koji slede odmah iza.

Izveštaj je objavljen u skladu sa novim DSA zakonom, koji zahteva od velikih platformi da otkriju kako upravljaju dezinformacijama. Iako se X u maju povukao iz dobrovoljnog "Kodeksa ponašanja" o dezinformacijama, kompanija je saopštila da će se pridržavati strožijih pravila u skladu sa DSA.

Vera Jurova istakla je da sve velike platforme moraju "prilagoditi svoje akcije, imajući u vidu da se protiv nas vodi rat u informacionom prostoru". Dodala je da će predstojeći izbori u Evropskoj uniji biti "važan test za Kodeks, kojeg potpisnici platforme ne bi trebalo da podbace".

Jurova je takođe jasno poručila da neće olako proći ni Ilon Mask, samo zato što se X povukao iz Kodeksa. "Moja poruka za X je jasna: morate da se pridržavate pravila. Pratićemo šta radite", rekla je ona.

Kompanija X nije odgovorila na zahtev za komentar. U seriji tvitova sa svog naloga za globalne poslove, osporili su "okvir" podataka i istakli da su posvećeni poštovanju DSA.

Ovaj izveštaj unosi dodatne komplikacije za X i može otvoriti vrata za nove regulatorne intervencije od strane Evropske unije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA