Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored očiglednih opasnosti koje ovo predstavlja za one koji traže ljubavnu vezu na internetu, postoji i šira pretnja za digitalnu zajednicu

  • 0
ChatGPT, ljubav, prevara Foto: Celia Ong / Shutterstock.com

Naša sveprisutna zavisnost od tehnologije u modernom društvu neumitno privlači pažnju sajber kriminalaca koji neprestano traže nove načine da iskoriste tehnološki napredak u svoju korist. Nedavno otkriće kompanije Avast ukazuje na novu, iznenađujuće veštu pretnju: ljubavne prevare koje koriste veštačku inteligenciju.

LoveGPT, alat koji je upozorio Avast, oslanja se na OpenAI ChatGPT kako bi kreirao duboko uverljive razgovore. Ovo nije obična veštačka inteligencija koja generiše jednostavne odgovore. LoveGPT je sposoban da se divi filmovima koje volite, saoseća sa vašim dnevnim izazovima i čak tvrdi da se seća fikcionalnih događaja.

No, šta čini ovu upotrebu veštačke inteligencije posebno zloslutnom?

Alat je osmišljen tako da zaobiđe bezbednosne mere mnogih aplikacija za upoznavanje. Pomoću njega, prevaranti su sposobni da šalju lajkove, čitaju odgovore i kreiraju uvlačeće profile – od pesnika na Bumble-u, do avanturiste na Zoosk-u. Ovaj sofisticirani alat ne samo da može da napravi lažni profil, već je sposoban i da prolazi CAPTCHA testove, verifikuje brojeve telefona i čak pravi imejl adrese.

Avast veruje da LoveGPT postoji već deceniju, ali je tek nedavna integracija sa ChatGPT-om unapredila njegove mogućnosti, pružajući mu autentičnost koja može zavesti mnoge, prenosi Informacija.rs.

Aplikacije poput Ashley Madison, Badoo, Bumble i druge postale su mete ovih prevaranata. Koristeći LoveGPT, prevaranti sakupljaju informacije iz interakcija, čuvajući sve prikupljene podatke u ogromnim bazama. Ove informacije se verovatno koriste za kreiranje dodatnih lažnih profila.

Pored očiglednih opasnosti koje ovo predstavlja za one koji traže ljubavnu vezu na internetu, postoji i šira pretnja za digitalnu zajednicu. Sajber kriminalci koriste ovakve AI alate da kreiraju lažne imejlove i druge prevare.

Zato je od ključnog značaja da budemo oprezni. Verujte, ali proverite.

Aplikacije za upoznavanje su moćno sredstvo za povezivanje, ali moramo biti svesni rizika. LoveGPT je samo još jedan dokaz da dok tehnologija napreduje, tako i oni koji žele da je iskoriste u zlonamerne svrhe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA