Vreme čitanja: oko 1 min.

Google Chrome testira opciju za automatsko sakrivanje IP adrese

Vreme čitanja: oko 1 min.

Google Chrome eksperimentiše sa novom opcijom koja korisnicima omogućava da se zaštite od potencijalnog tajnog praćenja tako što će sakriti svoju IP adresu

  • 0
IP adresa Foto: Primakov / Shutterstock.com

Bezbednost i privatnost podataka na internetu su već duže vreme centralne teme u svetu tehnologije. U tom kontekstu, Google Chrome je najavio testiranje nove funkcije koja omogućava korisnicima da sakriju svoju IP adresu od trećih strana.

Ova vest dolazi kao odgovor na sve veće zahteve za većim nivoom privatnosti na internetu, ali i kao Google-ov pokušaj da se distancira od praksi koje se smatraju invazivnim.

Opcija za sakrivanje IP adrese biće inicijalno dostupna samo korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama. Funkcija će biti postepeno uvođena kroz različite faze, počevši sa "Fazom 0", koja će imati Google-ove proxy zahteve za sopstvene domene. Planirano je da se u narednim fazama funkcija proširi i na eksterne CDN (Content Delivery Network) servise.

Međutim, Google je bio otvoren po pitanju mogućih bezbednosnih rizika koji proizlaze iz ove nove funkcije. Naime, sakrivanje IP adrese može uticati na razne druge usluge koje se oslanjaju na IP za identifikaciju korisnika, kao što su mehanizmi za prevenciju prevara i zaštita od DDoS napada.

Google razmatra uvođenje funkcije autentifikacije korisnika za proxy servere kako bi se ovaj problem ublažio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA