Vreme čitanja: oko 1 min.

Korišćenje iste lozinke za različite naloge je i dalje najveća pretnja bezbednosti korisnika interneta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj trend, iako u blagom padu, ukazuje na potrebu za jačom edukacijom i primenom boljih praksi u upravljanju lozinkama

  • 0
Lozinka, Sifra Foto: Pixabay.com

Iako je svest o bezbednosti lozinki u porastu, globalna studija kompanije Dashlane, poznate po svom menadžeru lozinki, otkriva zabrinjavajuću činjenicu: skoro polovina lozinki se i dalje koristi na više naloga, čime se ugrožava sigurnost korisnika interneta. Ovaj trend, iako u blagom padu, ukazuje na potrebu za jačom edukacijom i primenom boljih praksi u upravljanju lozinkama.

Analiza kompanije Dashlane, koja je obuhvatila 19 miliona korisnika i 22.000 kupaca, pokazala je da je ponovna upotreba lozinki, čak i onih složenih, još uvek prisutna. Zabrinjavajuće je to što višefaktorska autentifikacija (MFA) nije uvek implementirana, ostavljajući naloge ranjivim na napade. Regioni širom sveta pokazuju slične trendove, sa više od 44% korisnika koji koriste iste lozinke na različitim nalozima.

Ponovno korišćenje lozinki predstavlja značajan rizik, jer kompromitovanje jednog naloga može dovesti do lančane reakcije ugrožavanja drugih naloga, posebno kada MFA nije prisutan. Dashlane naglašava važnost kombinovanja jakih lozinki sa MFA, ali ističe da je budućnost u pristupnim ključevima.

Pristupni ključevi, koji koriste biometrijske podatke poput otiska prsta ili skeniranja lica, predstavljaju obećavajuću alternativu tradicionalnim lozinkama. Međutim, njihova šira primena je ograničena nedostatkom podrške u mnogim aplikacijama, naročito starijim verzijama, kao i nekim bazama podataka i protokolima, prenosi Informacija.rs.

Ovaj izveštaj ukazuje na kontinuiranu potrebu za unapređenjem sigurnosnih praksi u upravljanju lozinkama, kao i na važnost razvoja novih tehnologija koje će u budućnosti omogućiti sigurniji i efikasniji pristup digitalnim nalozima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA