Vreme čitanja: oko 1 min.

Reddit ponovo pobedio filmsku industriju, neće morati da otkriva IP adrese "pirata"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj slučaj, poznat kao Reddit III, sledi dva prethodna slučaja u kojima su slični zahtevi filmske industrije takođe odbijeni

  • 0
Reddit, logo, internet forum Foto: Dennis Diatel / Shutterstock.com

U najnovijem sudskom okršaju između filmske industrije i popularnog internet foruma, Reddit je ponovo uspeo da zaštiti privatnosti svojih korisnika. Američki Okružni sud za Severni okrug Kalifornije odbio je zahtev filmske industrije za otkrivanje IP adresa korisnika Reddita koji su diskutovali o pirateriji.

Kompanije u filmskoj industriji Voltage Holdings i Screen Media Ventures, u svojoj trećoj po redu inicijativi, tražile su od Reddita da im pruži podatke o IP adresama šest korisnika za period od sedam godina, tvrdeći da korisnici nemaju pravo na privatnost kada su u pitanju njihove IP adrese. Međutim, sudija Tomas Hikson je odbio ovaj zahtev, ističući da nema razloga verovati da otkrivanje IP adresa ne podleže Prvom amandmanu Ustava SAD koji štiti pravo na anonimnost.

Ovaj slučaj, poznat kao Reddit III, sledi dva prethodna slučaja u kojima su slični zahtevi filmske industrije takođe odbijeni. Argumentacija Reddita da su informacije koje traže ove kompanije dostupne od pružaoca internet usluga Frontier Communications, kao i od samih pretplatnika Frontiera, našla je podršku u sudskoj odluci.

Reddit je uspeo da argumentuje kako je potrebno primeniti viši standard kada je u pitanju "razotkrivanje non-party svedoka" u odnosu na potencijalne okrivljene, s obzirom da sudski postupci često mogu da se nastave bez narušavanja prava na anonimnost svedoka. Sudija Hikson je naglasio važnost zaštite Prvog amandmana prava na anonimnost, kao i pravo platformi poput Reddita da štite te prava svojih korisnika.

Osim toga, Hikson je istakao da kompanije nisu uspele da dokažu da informacije koje traže ne mogu dobiti iz drugih izvora, što dodatno potkrepljuje odluku da se zahtev odbije.

Ovaj slučaj predstavlja još jednu pobedu za privatnost korisnika na internetu. Dok kompanije iz filmske industrije nastavljaju svoju borbu protiv piraterije, ovakve sudske odluke jasno stavljaju do znanja da pristup borbi protiv piraterije mora biti uravnotežen sa poštovanjem prava na privatnost i slobodu izražavanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA