Vreme čitanja: oko 2 min.

VPN je upravo postao najbolji prijatelj Teksašana: Pornhub blokiran u ovoj saveznoj državi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošle nedelje je Apelacioni sud SAD odlučio da Teksas može da sprovede ovaj zakon

  • 0
Pornhub logo Foto:Casimiro PT / Shutterstock.com

Pornhub i drugi sajtovi u vlasništvu kompanije Aylo, ranije poznate kao MindGeek, više nisu dostupni stanovnicima Teksasa bez upotrebe VPN-a od četvrtka. Kada stanovnici Teksasa pokušaju da pristupe bilo kom od ovih sajtova za odrasle, umesto uobičajenog sadržaja videće dugu poruku u kojoj se izražava protivljenje zakonima o verifikaciji uzrasta.

Zakoni koji zahtevaju verifikaciju uzrasta na sajtovima za odrasle već su stupili na snagu u nekoliko američkih država, uključujući Luizijanu, Misisipi, Virdžiniju, Jutu, Montanu i Severnu Karolinu. Međutim, zakon o verifikaciji uzrasta u Teksasu bio je odložen nakon što je sudija Okružnog suda SAD presudio da sprovođenje ovog zakona može naštetiti zaštiti slobode govora.

Međutim, prošle nedelje je Apelacioni sud SAD odlučio da Teksas može da sprovede ovaj zakon.

Iako su ovi zakoni namenjeni sprečavanju maloletnika da pristupe sadržaju za odrasle, organizacije poput Electronic Frontier Foundation i R Street dugo su se protivile proverama uzrasta na veb-sajtovima jer mogu ugroziti bezbednost podataka i anonimnost. Umesto uvođenja provera uzrasta, Pornhub je jednostavno obustavio pristup u državama sa takvim zakonima.

"Pošto softver za verifikaciju uzrasta zahteva od korisnika da predaju izuzetno osetljive informacije, to otvara vrata riziku od curenja podataka", napisao je Pornhub na svom blogu. "Bez obzira na to da li su vaše namere dobre, vlade su istorijski imale problema sa zaštitom ovih podataka."

Pornhub nije uvek zauzimao ovakav pristup. Luizijana je bila prva država koja je uvela jedan od ovih zakona na početku 2023. godine. U početku, Pornhub je postupao u skladu sa verifikacijom uzrasta putem državne aplikacije LA Wallet, koja je povezana sa ličnom kartom stanovnika Luizijane. Drugim rečima, bilo je zakonski obavezno verifikovati svoju vladinu identifikacionu kartu kako biste gledali pornografiju.

Ove promene u državnim internet regulativama dolaze u trenutku kada se pristup online platformama raspravlja u Kongresu. Zakon o sigurnosti dece na internetu i slični predlozi zakona dobijaju na važnosti u Kongresu nakon brojnih saslušanja sa izvršnim direktorima tehnoloških kompanija o bezbednosti dece na internetu, ali je često ponavljana tvrdnja da mnoge od ovih bezbednosnih inicijativa mogu imati kontraefekat kada ih primenjuju loši akteri.

U međuvremenu, Predstavnički dom je ove nedelje usvojio zakon koji bi mogao da zabrani TikTok i druge "aplikacije kontrolisane od strane stranih protivnika". Sada će se zakon o TikToku raspravljati u Senatu, gde bi mogao imati šire posledice za vladinu intervenciju u tehnologiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA