Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatan proboj! Naučnici postigli brzinu interneta 4,5 miliona puta bržu od proseka

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici su iskoristili optička vlakna, sitne cevaste niti od stakla koje prenose informacije koristeći svetlost, čime su postigli brzine koje bakarni kablovi ne mogu da dostignu

  • 0
Optički internet Foto: Shutterstock.com

U revolucionarnom razvoju događaja, istraživači sa Univerziteta Aston postigli su brzinu prenosa podataka putem interneta koja je nezapamćenih 4,5 miliona puta brža od prosečne brzine kućnog broadbanda. Ovaj izuzetan uspeh ostvaren je korišćenjem specifičnih talasnih dužina koje do sada nisu bile upotrebljavane u sistemima optičkih vlakana.

Tim je u okviru međunarodne saradnje prenosio podatke brzinom od 301 terabit po sekundi (ili 301.000.000 megabita po sekundi) koristeći jedno standardno optičko vlakno. Na primer, prema izveštaju o performansama kućnog broadbanda u Velikoj Britaniji koji je Ofcom objavio u septembru 2023. godine, prosečna brzina broadbanda iznosi samo 69,4 Mbit/s.

Za ovaj proboj zaslužni su profesor Vladek Forisijak iz Astonovog Instituta za fotoničke tehnologije i doktor Jan Filips, koji su radili zajedno sa istraživačima iz Nacionalnog instituta za informacione i komunikacione tehnologije (NICT) u Japanu i Nokia Bell Labs u SAD.

Naučnici su iskoristili optička vlakna, sitne cevaste niti od stakla koje prenose informacije koristeći svetlost, čime su postigli brzine koje bakarni kablovi ne mogu da dostignu. Postigli su to otvaranjem novih talasnih dužina koje nisu korišćene u uobičajenim sistemima optičkih vlakana za internet.

Doktor Filips je vodio razvoj upravljačkog uređaja, ili optičkog procesora, na Univerzitetu Aston. Objašnjava da su, pored komercijalno dostupnih C i L opsega, koristili i dva dodatna spektralna opsega poznata kao E-opseg i S-opseg. Razvojem optičkih pojačavača koji operišu u E-opsegu, koji se nalazi pored C-opsega u elektromagnetnom spektru, omogućena je upotreba šireg spektra za prenos podataka, piše Interesting Engineering.

Profesor Forisijak naglašava da bi ovo eksperimentalno povećanje kapaciteta prenosa u osnovnoj mreži moglo da dovede do znatno poboljšanih veza za krajnje korisnike, ističući ključnu ulogu napretka tehnologije optičkih vlakana u revolucionisanju komunikacijskih mreža za brži i pouzdaniji prenos podataka.

Ovaj proboj ne predstavlja samo veliki napredak u tehnologiji prenosa podataka, već postavlja i novi standard za buduća istraživanja u ovoj oblasti. Uspešan prenos podataka tako visokom brzinom od strane tima Univerziteta Aston svedoči o potencijalu tehnologije optičkih vlakana. Kako nastavljamo da tražimo sve veće količine podataka, inovacije poput ovih biće ključne u zadovoljavanju tih potreba, nudeći ujedno i ekološki održivije rešenje za našu digitalnu budućnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA