Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne otvarajte linkove ispod ovakvih videa na YouTube-u

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge igre koje su korišćene kao mamac za širenje malvera namerno su birane zbog njihove popularnosti među decom

  • 1
YouTube logo Foto: Tanjug/AP

Korisnici YouTube-a sve češće postaju mete sajber napada, upozoravaju stručnjaci za bezbednost iz kompanije Proofpoint. Nove metode prevare uključuju malvere kao što su Vidar, StealC i Lumma Stealer, koji su sakriveni u opisima video snimaka. Ovi malveri se često prikrivaju iza piratskog softvera i nelegalnih verzija video igara, predstavljajući se kao legitimni sadržaj.

Video snimci, koji na prvi pogled izgledaju bezopasno, često obmanjuju korisnike obećavajući besplatno preuzimanje softvera ili nadogradnje za video igre. Međutim, linkovi postavljeni u opisima videa vode direktno do zlonamernog softvera. Zanimljivo je da su mnogi od naloga koji distribuiraju ove zlonamerne video snimke ili kompromitovani ili na drugi način preuzeti od legitimnih korisnika. Istraživači su uočili i naloge koji su direktno kreirani od strane hakera, aktivni tek nekoliko sati, sa jedinim ciljem - distribucija malvera.

"Video snimci treba da pokažu korisniku kako da besplatno preuzme softver ili nadogradi video igre, ali link u opisima videa vodi do malvera", objasnio je Proofpoint.

Kompanija Proofpoint je reagovala brzo, obaveštavajući YouTube o postojanju više od dvadesetak naloga i video snimaka koji su služili kao sredstvo za širenje malvera. Nakon prijave, sporni sadržaji su brzo uklonjeni sa platforme. Interesantno je da su mnoge igre koje su korišćene kao mamac za širenje malvera namerno birane zbog njihove popularnosti među decom, što ukazuje na ciljanje naivnih i povodljivih korisnika.

Takođe, postoji mogućnost da su napadači koristili botove kako bi veštački povećali broj pregleda svojih video snimaka, čineći ih tako privlačnijim i verodostojnijim. Iako Proofpoint nije mogao direktno da poveže ovu kampanju sa specifičnom grupom napadača, tehnike koje se koriste pokazuju sličnosti, uključujući upotrebu opisa videa sa štetnim linkovima i instrukcije za isključivanje antivirusnih programa, prenosi Informacija.rs.

Ovaj trend naglašava važnost povećane opreznosti prilikom preuzimanja bilo kakvog sadržaja sa interneta, posebno kada su u pitanju obećanja o besplatnom softveru ili igricama. Korisnici bi trebalo da budu svesni potencijalnih opasnosti i da redovno ažuriraju svoje antivirusne programe kako bi se zaštitili od ovakvih pretnji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA