Vreme čitanja: oko 2 min.

Google AI pretraga daje bizarne savete: "Stavite lepak na picu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako Google nije obećao savršenstvo, jasno je da ovi alati još uvek nisu spremni za pružanje tačnih informacija u velikom obimu

  • 0
Google AI Foto: Koshiro K / Shutterstock.com

Google-ova nova funkcija AI Overviews, koja koristi veštačku inteligenciju za generisanje odgovora na pretrage, izazvala je kontroverze zbog davanja netačnih i bizarnih saveta korisnicima. Na primer, korisnicima je savetovano da stave lepak na picu kako bi sir ostao na mestu.

Korisnici su naišli na ovaj problem kada su, u pokušaju da spreče sir da sklizne sa pice, dobili savet da dodaju lepak u sos, uz tvrdnju da je netoksičan lepak bezbedan za upotrebu. Ovaj savet potiče iz deceniju starog posta na Reddit-u, gde je korisnik očigledno šalio.

Ovo je samo jedan od mnogih primera gde je Google-ova AI funkcija dala netačne informacije. Drugi primeri uključuju tvrdnje da je bivši predsednik SAD-a Džejms Medison diplomirao na Univerzitetu Viskonsin 21 put, da je pas igrao u NBA, NFL i NHL ligama, i da je Betmen policajac.

Google-ova portparolka, Megan Farnsvort, izjavila je da su ove greške rezultat "generalno vrlo retkih upita, i nisu reprezentativne za većinu korisničkih iskustava." Kompanija je preduzela mere protiv kršenja svojih pravila i koristi ove "izolovane primere" kako bi nastavila da usavršava proizvod.

Iako Google nije obećao savršene rezultate, jasno je da ovi alati još nisu spremni za pružanje tačnih informacija u velikom obimu. Na primer, tokom Google I/O konferencije, funkcija je dala upitne odgovore na pitanje kako popraviti zaglavljenu filmsku kameru, savetovajući da se "otvori zadnji poklopac i pažljivo izvadi film", što bi uništilo fotografije.

Google nije jedina kompanija koja se suočava sa ovim problemima; kompanije poput OpenAI, Meta i Perplexity takođe imaju problema sa "AI halucinacijama" i greškama. Međutim, Google je prva kompanija koja je ovu tehnologiju implementirala na tako širokoj skali, što je rezultiralo većim brojem prijavljenih grešaka.

Kritičari tvrde da kompanije često izbegavaju odgovornost za greške svojih AI sistema, navodeći da ne mogu predvideti sve moguće ishode. Za korisnike, to predstavlja problem, jer očekuju tačne i pouzdane informacije, posebno kada je reč o svakodnevnim pretragama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA