AMERIKA: Kongresna biblioteka arhivira sve tvitove!

Čuvanje više od 170 milijardi poruka sa Tvitera je pravi izazov za biblioteku, posebno ako se ima u vidu da ova društvena mreža ima 200 miliona aktivnih korisnika

  • 1

Kongresna biblioteka u Sjedinjenim Američkim Državama planira da sačuva sve poruke koje Amerikanci svakodnevno objavljuju na Tviteru, jer smatra da one predstavljaju mali, ali značajan deo nacionalne priče.

Za pretragu 133.000 gigabajta tvitova potrebni su dani, ali Kongresna biblioteka je odlučila da arhivira poruke, kojih je dnevno više od 400 miliona.

- Deo naše misije je da prikupimo priču o Americi i da stvorimo kolekcije koje će imati istraživačku vrednost - kazao je direktor komunikacija Kongresne biblioteke, Gejl Osterberg.

Kongresna biblioteka u Vašingtonu poseduje milione knjiga i istorijskih dokumenata, dok onlajn arhiva sadrži milione radova koje su Amerikanci stvarali više od dva veka.

Bilioteka sada želi da bude čuvar i kratkih internet poruka nacije. Ugovor potpisan s Tviterom u aprilu 2010. godine omogućio je biblioteci pristup tvitovima koji datiraju još od perioda osnivanja kompanije 2006. godine.

Čuvanje više od 170 milijardi poruka sa Tvitera je pravi izazov za biblioteku, posebno ako se ima u vidu da ova društvena mreža ima 200 miliona aktivnih korisnika, najviše iz SAD.

Tvitovi koji su izbrisani ili su zaključani, neće biti među arhiviranim porukama, dok je kuriozitet prva poruka ikad poslata na toj mreži, koju je napisao njen osnivač Džek Dorsi.

Među porukama sačuvanim za sva vremena je i tvit američkog predsednika Baraka Obame, nakon pobede u novembru 2008. godine - "Stvorili smo istoriju. Sve se ovo desilo jer ste uložili vreme, talenat i strast. Sve se ovo dogodilo zbog vas. Hvala".

Tvitove skladišti kompanija "Gnip", iz Kolorada, koja je obezbedila više od 133.000 gigabajta prostora za čuvanje.

U kompaniji kažu da je poseban izazov sakupljati tvitove tokom "špica", kada se prate globalno značajni događaji kao što su cunami u Japanu u martu 2011. godine, koji je generisao više hiljada tvitova u sekundi.

Pokazalo se, međutim, da će omogućavanje pristupa svim tvitovima koje neko želi da vidi biti izuzetno težak posao.

Do sada nije bilo moguće odgovoriti na zahteve istraživača širom sveta koji su se nadali da će pristupiti arhivi, a čak je i za pretragu tvitova koji su objavljeni u periodu od 2006. do 2010. bilo potrebno 24 sata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA