PAZITE SE: Google loše utiče na pamćenje

U istraživanju koje je sprovedeno na 2.000 ispitanika zaključeno je da ljudi sve lošije pamte jer se za sve informacije oslanjaju na internet pretraživač

  • 1

Internet pospešuje zaboravljanje jer zbog dostupnosti informacija Google-ovanjem više ne moramo da ih pamtimo, zaključak je najnovijeg istraživanja.

U istraživanju je učestvovalo 2.000 ispitanika od kojih skoro polovina nije znala da kaže koje godine je poginula princeza Dajana, neki su pominjali čak 1997. godinu.

Manje od trećine ih je znalo kada je srušen Berlinski zid, a polovina nije znala ime prvog čoveka koji je kročio na Mesec.

Čak petina ispitanika nije znala kada je srušen Svetski trgovinski centar u Njujorku.

Blizu 90 odsto ispitanika reklo je da se više ne trude da pamte detalje, jer uvek mogu da ih potraže na internetu.

Takođe, više od  polovine ispitanika prati aktuelna dešavanja putem interneta, ali retko istražuju minule događaje.

Veština pamćenja datuma, na šta su nas terali tokom školovanja, nestaje i sada pamtimo manje. U skladu sa tim, veća je šansa da ćemo znati datum neke srednjevekovne bitke, nego kada je izvršena invazija na Irak. Internet je neverovatan izvor informacija, koji obogaćuje kvalitet modernog života, ali bi mogao da promeni tradicionalan način kojim pamtimo - rekao je portparol Grant's Whiskeya, koji je objavio ovu studiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gurman

    5. oktobar 2013 | 04:13

    "Neki su spominjali cak i 1997. godinu". Pa koje godine je poginula Dajana ako nije 1997?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA