LINK DANA: Ulice su najbolji muzeji - uključujući i beogradske

Mark Dženkins je čuven po svojim umetničkim instalacijama na ulicama velikih svetskih gradova: a bio je i u Beogradu

  • 0

Postoji pogled na svet koji uličnu umetnost vidi kao pravu umetnost savremenog sveta, a muzeje kao "groblja". I zaista, kada se pogleda istorija umetnosti, sva dela koja sada krase muzeje, nekada su bila stvorena za vršenje konkretne socijalne uloge, u konkretom vremenu i za konkretno mesto pod suncem: drugim rečima, bila su u svom uloga-vreme-mesto kontekstu.

Fidija je izvajao Atinu Promahos i smestio je na atinski Akropolj. Da je sačuvana i da se nalazi u bilo kom muzeju na svetu, ona ne bi bila u svom kontekstu i mogla bi da bude posmatrana samo kroz prizmu "umetnosti radi umetnosti" - a to nije ono što je Fidija imao na umu, jer prava umetnost uvek ima svoj kontekst i društvenu funkciju.

Mark Dženkins je američki umetnik koji je najpoznatiji po uličnim instalacijama, koje pravi koristeći selotejp traku, i po predavanjima koje drži u gradovima koje posećuje.

Njegova praksa ulične umetnosti je da "ulicu koristi kao pozornicu", na kojoj slučajni prolaznici postaju glumci. Tako su mnoge njegove instalacije bile rezultat intervencije organa reda, koje on takođe vidi kao glumce.

- Postoje protivnici ulične umetnosti, i rizik koji preuzimamo, ali ja mislim da to samo pokazuje da se ulična umetnost nalazi na granici, na kojoj zaista moramo da se "probijamo kroz led". I dobro je da ljudi zapamte da su javne površine zbilja bojno polje, sa vlastima, oglašivačima i umetnicima koji se mešaju i sukobljavaju; šta više, dešava se da ulični umetnici postaju brendovi, a brendovi se kamufliraju u uličnu umetnost, pa tako dobijamo složene hibride i imitatore - kaže Dženkins.

Link dana: XMarkJenkinsX

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA