216. GODINA: Google posvetio naslovnu stranu prvom skoku padobranom

Pronalazač i prvi proizvođač padobrana od nekrutih materijala, skočio je pre 216 godina, a skok je, uz oduševljnje brojne publike, izveo posle "penjanja" na visinu od oko 3.000 stopa

  • 0

Na ulaznoj strani globalnog internet pretraživača Google od ponoći je animacija skoka iz balona koja podseća na istorijski poduvat Andrea Žaka Garnerena 22. oktobra 1797. iznad parka Monseu u Parizu.

Garneren (1769 - 1823), pronalazač i prvi proizvođač padobrana od nekrutih materijala, skočio je pre 216 godina. Skok je, uz oduševljnje brojne publike, izveo posle "penjanja" na visinu od oko 3.000 stopa.

Istoričari padobranstva beleže da se glomazna kupola njegovog padobrana prečnika devet metara ljujala u vazduhu i prizemljenje je bilo prilično grubo. Garneren je za svoje padobrane izveo kupolu na sklapanje prečnika sedam metara, a na otvoru na vrhu kupole našivao je cev visine metar. Kroz otvor je izlazio vazduh sabijen pod kupolom, čime je značajno povećana stabilnost padobrana.

Na turnejama širom Evrope pratila ga je i supruga Žan Ženev Labors, prva žena padobranac u istoriji. Padobranstvo se u idućih dva veka razvilo do neslućenih razmera.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA