UKRADENO 2 MILIONA ŠIFRI ZA FEJSBUK: Da li je i vaša među njima?

Ako vam ovih dana Facebook, Gmail, Yahoo ili Twitter zatraže da resetujete svoju lozinku, znajte da ste se i vi našli na udaru hakera i da vam je lozinka "provaljena". Najpopularnija ukradena šifra je "123456“. Facebook otkriva kako da se zaštitite

  • 9

Ukoliko vam se desi da vam Facebook, Gmail, Yahoo ili Tviter zatraže da odmah resetujete vašu lozinku, znajte da ste se i vi našli na udaru hakera koji su došli do vaše pristupne šifre potrebne za logovanje na ove sajtove. Više od 2 miliona lozinki za internet sajtove među kojima su Yahoo, Facebook, LinkedIn, Twitter i Google ukradeno je i postavljeno na mrežu.

 

Grupa "Etički hakeri“ iz bezbednosne firme "Trustwave" otkrili su pravo malo bogatstvo korisničkih imena i šifara. Izveštaji govore da je ovo ozbiljna povreda podataka. Stručnjaci za bezbednost izjavili su za britanski BBC da iza ovog napada na korisničke šifre stoji kriminalna banda i da ukradene informacije mogu biti korišćene da se dođe do ličnih informacija sa ovih sajtova, koje zatim mogu biti prodate.

 

 

- Facebook vrlo ozbiljno shvata lične podatke korisnika i trudi se da ih na sve načine zaštiti. Detalji ovog napada još nisu poznati, ali se misli da su kompjuteri napadnuti od strane hakera. Oni su potom do podataka došli direktno iz korisničkih pretraživača - izjavio je portparol Facebooka.

 

Facebook kompanija izjavila je da su sve kompromitovane šifre trenutno u procesu resetovanja i da korisnici mogu da zaštite svoje naloge aktivacijom opcija Login Approvals i Login Notifications u bezbednosnim podešavanjima. Facebook i Twitter trenutno šalju svojim korisnicima šifre koje su kompromitovane.

 

 

Od 100 odsto ukradenih šifara, podaci sa Facebook mreže čine 57 odsto, Yahoo ima 10 odsto ukradenih podataka, Google 9 odsto i Twitter 3 odsto kompromitovanih podataka. Podaci i šifre su ukradene od ljudi širom sveta, dok je stranica na kojoj su postavljene na ruskom jeziku.

 

Ukradene šifre uglavnom spadaju u „slabe“, a najpopularnija koja je ukradena je „123456“.

 

- Analizom smo utvrdili da šifre koje imaju sve četiri vrste karaktera i duže su od 8 slova, smatraju se "odličnim". Dok su lozinke sa 4 ili manje karaktera smatraju "užasne" - napisala je na svom blogu kompanija "Trustwave".

 

(Telegraf.rs / Izvor:mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cone

    5. decembar 2013 | 12:48

    Meni su ukrali teglu sa Ajvarom :(

  • Dragutin

    5. decembar 2013 | 14:16

    Slobodno neka udju kod mene na profil da vide tugu i jad, ima vrate paswort nazad i da im ostanu doživotne posledice, hee

  • Nemanja Stolic

    5. decembar 2013 | 12:57

    Meni su ukrali AJvar :O :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA