Kako da obrišete svoju Internet istoriju

Od 1. marta svi nezaštićeni podaci korisnika Gmaila postaće javni, pogledajte kako u tri koraka sačuvati svoju privatnost

  • 0

Nova politika pretraživača koja je naišla na kritike i koja podrazumeva da će Gugl  od 1. marta otkrivati podatke korisnika i sajtove koje su korisnici posećivali može se sprečiti. Kako? Tako što postoji mogućnost da se ti podaci ne otkriju i da se u tri jednostavna koraka izbrišu.

Na primer, korisnik "Gmaila" može da ugovori sastanak putem mejla i iako je mesto sastajanja tajno, Gugl će to objaviti  i informacija će biti svima dostupna. Kako to sprečiti?

1. Idite na Gugl i ulogujte se na vaš nalog na "Gmail". Kliknite na padajući meni ispod vašeg imena i kliknite na podešavanja na "Account settings".

2. Sledeće, pronađite opciju "Services" i izaberite jednu od ponuđenih opcija - omogućiti ili ne omogućiti pregled veb pretrage. Kliknite na neku od ponuđenih opcija.

 

3. U poslednjem koraku možete izbrisati svu moguću pretragu koju ste u poslednjem periodu vršili klikom na "Remove all Web history" koja se nalazi u obeleženom crvenom kvadratu kao na slici.

 

Ukoliko se ne ulogujete i izbrišete ono što ne želite da bude svima dostupno, Gugl će znati sve vaše pretrage i posete sajtovima preko IP adrese.

S obzirom na to da nije precizirano kako će ove informacije biti iskorišćene, ova novina pretraživača je naišla na velike kritike policije koja strahuje od otkrivanja poverljivih podataka.

(Dejli mejl / Isidora Danić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA