PLATITE I VIDEĆE VAM STATUS: Nova Facebook politika (VIDEO)

Da li ste primetili da u poslednje vreme primate sve manje notifikacija od medija koje preferirate na Facebook-u? I da vaši postovi nisu drugima vidljivi, da više niste tako „popularni“ kao nekad? E pa niste sami

  • 7

U poslednjih nekoliko meseci, društvena mreža Facebook uvela je novi algoritam kojim je značajno smanjena vidljivost postova. Kvalitet postova nije bitan, a veća vidljivost obezbeđena je plaćanjem.

Razlog?  Facebook je naumio da još više poveća svoj profit i da od svih svojih korisnika naplati vidljivost pojedinačnih postova. Za Facebook, ovaj korak značiće svakako veće prihode, ali i gubitak velikog broja poslovnih korisnika.

U jednoj od diskusija na internetu povodom uvođenja nove Facebook politike, jedan od menadžera moćne kompanije "Nestle" kritikovao je ovaj potez i na svojim stranicama - grupama, ova kompanija ima preko 200 miliona članova, postavio otvoreno pitanje, šta sa njima?

Ako na Facebooku pratite, recimo, Time.com, koji ima skoro 2,5 miliona korisnika na ovoj društvenoj mreži, zapazićete kako njihovi pojedini postovi imaju značajno manje lajkova nego pre. I sami urednici Time-a šokirani su ponašanjem kompanije Facebook i priznaju da je vidljivost njihovih postova pala na 1-2 odsto.

Prema nezvaničnim informacijama, mnoge kompanije spremaju i tužbe protiv Facebook-a zbog stotina miliona dolara uloženih u sadržaj na ovoj društvenoj mreži. Sa druge strane, Facebook traži od administratora grupa da budu kreativni u postavljanju sadržaja, i da i dalje postavljaju sadržaj koji će od članova zahtevati veću angažovanost.

Prema Facebook-ovom algoritmu, angažovanje znači kliktanje, lajkovanje i delenje sadržaja. Ali kako istovremeno biti lajkovan i kliktovan, ukoliko nisi vidljiv? Odgovor je jasan - plati da te ljudi vide. Samo na taj način dobićeš potrebnu angažovanost, a Facebook će tvoju vidljivost promovisati na taj način. Kompanija u svom saopštenju korisnicima ovo čak i sugeriše.

Mnogi blogeri u regionu i svetu pokušavaju da dokuče zbog čega se ova društvena mreža odlučila na ovakav radikalan zaokret. Odgovor je nedvosmislen – može im se! Iako je poslednjih meseci vidljiv trend opadanja individualnih korisnika Facebooka, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama, ova politika čini se kao politika „salto mortale“. Međutim, jasno je da su deoničari Facebooka počeli da paniče zbog ogromnog broja korisnika koji im „zauzvrat ništa ne daju“.

Tako da, ukoliko ste pre nekoliko meseci uredno dobijali vesti od medija, koji ste dosad pratili, danas ćete daleko teže doći do njih. Te vesti vam jednostavno neće biti vidljive. Dok je u prethodnim slučajevima ona bila oko pomenutih 20 odsto, Facebook je tu vidljivost smanjio na maksimalno 1-2 odsto članova grupe. Ovo znači da će, teoretski, samo 1-2 odsto vas videti post određenog medija.

Međutim, postoje i drugačije društvene mreže. U video-snimku ispod objašnjeno je kako npr. YouTube kretorima sadržaja plaća za veću gledanost postavljenih video zapisa, dok Facebook želi da naplati vidljivost svakog posta.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: 6yka.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    21. januar 2014 | 18:43

    Bas su me pogodili ovim ne znam kako cu spavati veceras.... mogu i da ga ugase sto se mene tice...

  • Mici

    22. januar 2014 | 00:51

    Obrisala sam fb, sto se mene tice nek rade sta hoce sad ;)

  • Nesa

    22. januar 2014 | 07:24

    Jednostavno. Zatvorimo profile pa nek sami sebi uplacuju I neka se gledaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA