PORUKE NA VAŠEM IPHONE-U UOPŠTE NISU BEZBEDNE: Pogledajte šta POLICIJA vrlo lako može da vidi

Prema izveštaju portala "The Intercept", problem nastaje kada korisnik unese broj telefona osobe kojoj želji da pošalje poruku

  • 2

Jedan deo Apple-ove aplikacije za razmenu poruka, iMessage, nije u potpunosti osiguran od špijuniranja, pa vlasti vrlo lako mogu da dođu do brojeva telefona osoba sa kojima razmenjujete poruke.

ZBOG OVOG SNIMKA SU MNOGI BUŠILI SVOJ NOVI IPHONE: 10 MILIONA ljudi je naselo na ovu foru!

Prema izveštaju portala "The Intercept", problem nastaje kada korisnik unese broj telefona osobe kojoj želji da pošalje poruku, jer iMessage aplikacija u tom trenutku određuje da li će ona biti poslata kao standardni SMS ili putem enkriptovane iMessage platforme.

Ponekad se desi da Apple tu proveru sačuva na svojim serverima.

Div iz Kupertina nije poricao da čuvao informacije o kontaktima svojih korisnika, ali je rečeno da zapise čuva maksimalno 30 dana nakon čega ih briše.

Sačuvani podaci o brojevima telefona zovu se "Pen Registers" i nisu neuobičajeni na pametnim telefonima, a FBI ove zapise u svojim operacijama koristi još od kraja 90-ih godina.

Portal "The Intercept" došao je do pomenutih podataka tako što su dobili dokument od Odeljenja za sprovođenja zakona elektronskog nadzora, u kojem piše šta sve mogu da dobiju od Apple ukoliko im pokažu takozvani PenRegister/Trip nalog.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Dobra stvar u celoj priči je ta što je sadržaj razmenjenih poruka i dalje skriven, odnosno poznat je samo osobama koje ih razmenjuju.

Povodom ovih tvrdnji oglasio se i sam Apple.

- Kada nam vlasti pokažu validan sudski nalog, mi im pružamo zahtevane informacije na uvid ukoliko su one u našem posedu. S obzirom na to da iMessage ima "end-to-end" enkripciju, mi nemamo sadržaj koji se razmenjuje u porukama. U nekim slučajevima, jedino što možemo da pružimo su zapisi sa naših servera koji nastaju kada korisnici pristupaju određenim aplikacijama na svojim uređajima. Uvek sarađujemo sa pripadnicima policije i drugih organa reda kako bi im pomogli da shvate šta možemo da im pružimo, pa tako svi zapisi koje im nudimo ne prikazuju sadržaj konverzacije niti dokazuju da se komunikacija zaista dogodila u nekom trenutku - ističu iz Apple-a.

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    29. septembar 2016 | 19:16

    Hahahaha. Pa danas nishta nije sigurno. Ni jedan uredjaj nije zashticen. Chim se zakachish na internet kupovinom nekog uredjaja je isto kao da si skinuo gace i natrtio se na slaviji.

  • MILICA

    30. septembar 2016 | 14:38

    Nista zaista važno ni ne treba prenositi u porukama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA