• 0

iPhone dobija opcije koje će policajci MRZETI!

Poznato je da Apple veoma vodi računa o bezbednosti svojih korisnika, ali kako će na sve ovo reagovati policija, ostaje nam da vidimo

  • 0

Nova, jedanaesta po redu, verzija iOS operativnog sistema stiže za nekoliko dana, a sa njom i opcije koje se policajcima neće baš naročito dopasti.

Evo kako da najlakše proverite da li vam je iPhone otključan ili zaključan!

Naime, kompanija Apple rešila je da u iOS 11 ubaci dve opcije koje će otežati pristup podacima korisnika koji se nalaze na iPhone-u, piše "Mashable". Pored zaštite podataka od kriminalaca i hakera, nove mere Apple-a otežaće posao i policiji kojoj bi možda tokom istrage bilo neophodno da pristupe telefonu uhapšenog.

O prvoj opciji novog iOS-a koja će povećati bezbednost korisnika iPhone-a saznali smo još u avgustu. Ukoliko korisnik pet puta brzo pritisne "home" taster, Touch ID skener za otisak prsta će se automatski isključiti i više neće biti moguće koristiti ga sve dok se ne unese "passcode", odnosno šifra za otključavanje.

Ovo može dobro doći aktivistima koji znaju da im policija u svakom trenutku može konfiskovati telefon, jer konkretno američka policija od uhapšenih može da traži da otključaju telefon otiskom prsta, ali ne i šifrom.

Druga sigurnosna promena koju donosi iOS 11 odnosi se na povezivanje iPhone-a sa računarom.

Foto: Pixabay

Do sada je prilikom povezivanja iPhone-a na kompjuter bilo neophodno da je telefon otključan i da korisnik dozvoli povezivanje. Međutim, od sada će povezivanje telefona sa kompjuterom biti proces u dva koraka, gde će korisnik pored odobravanja povezivanja, morati da unese i šifru za otklučavanje telefona.

To znači da će forenzičari koji istražuju telefon morati da znaju šifru kako bi pristupili podacima.

Poznato je da Apple veoma vodi računa o bezbednosti svojih korisnika, ali kako će na sve ovo reagovati policija, ostaje nam da vidimo.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima