Najveće curenje u istoriji Applea: Neko je upravo objavio kod koji može da "slomi" svaki iPhone

Još jedan dan, još jedan ozbiljan problem za Apple

  • 5

Neko je upravo postavio izvorni kod za ključnu komponentu iPhone operativnog sistema - a to bi moglo da omogući hakerima da pronađu nove načine da pronađu ranjivosti Appleovog operativnog sistema.

Pogledajte kako izgleda Appleovo rešenje za problem sa baterijom iPhonea

Kod postavljen na sajtu GitHub pod nazivom "iBoot" i u pitanju je deo iOS-a zadužen za sigurno paljenje i gašenje operativnog sistema. Drugim rečima, ovo je program koji učitava iOS i to je prvi proces koji se aktivira kada upalite iPhone. Njegova najvažnija uloga jeste da verifikuje da je sistem zaista Appleov i da nije menjan.

U kodu stoji da je za iOS 9, ali njegovi delovi su sigurno iskorišćeni i u novijim verzijama ovog operativnog sistema.

Printskrin: Apple.com

Apple je tradicionalno veoma stidljiv kada je objavljivanje kodova javnosti u pitanju i preduzeo je posebne korake kako bi iBoot bio bezbedan. Nagrade za pronalaženje bagova u njemu su ujedno i najvrednije i mogu da dostignu vrednost do 200.000 dolara.

- Ovo je najveće curenje informacija u istoriji, izzjavio je Džonatan Levin, autor serije knjiga o Appleovim perativnim sistemima.

Pristup ovom kodu daje priliku hakerima da pronađu potencijalne mane i ranjivosti uz pomoć kojih mogu da ugroze ili kompromituju iPhone, ali i da ga lakše jailbrakeuju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA