≫ 

iPhone je ozbiljno alergičan na helijum, a razlog za to je prilično bizaran

U pitanju je priča koja se ne čuje svaki dan.

  • 0

Erik Vuldridž je sistemski inženjer u Moris bolnici u Čikagu i tokom instalacije nove MRI mašine, počeo je da dobija pozive da su iPhone telefoni u zgradi prestali da rade.

A onda su i pojedini Apple satovi počeli da brljave.

- Moja prva pomisao je bila da je MRI emitovao neku vrstu EMP talasa, u tom slučaju bismo bili u velikoj nevolji. Ali elektromagnetni puls bi zbrisao i medicinsku opremu u bolnici, a ona je radila, izjavio je.

Onda je počeo da malo dublje istražuje i otkrio je da je pogođen svaki uređaj koji je napravio Apple - Android telefoni su radili sasvim fino.

I u pitanju nije bio izolovan slučaj, pogođeno je preko 40 iPhonea.

Foto: Pixabay.com

Kako nije uspeo da pronađe razlog zbog kog su svi Apple telefoni prestali sa radom, Erik se okrenuo internetu za pomoć i saznao da je mogući krivac heliju koji hladi MRI.

Nakon malo istraživanja, otkrio je da je došlo do curenja helijuma i da se on ventilacionim sistemom proširio kroz zgradu.

Posle izvesnog vremena uređaji su počeli da se oporavljaju, ali ne kompletno.

Potom je izvršio trijažu i otkrio da su probleme imali svi iPhone modeli i noviji, kao i sve Apple Watch serije.

- Onda sam rešio da probam da otkrijem kako je helijum uspeo da ih uništi. Moja prva pomisao je bila da su molekuli helijuma dovoljno mali da uđu u telefon i naprave probleme mehanici. Ali postojala su dva problema sa ovom teorijom, Apple nije jedini koji koristi MEMS žirokospe, ima ih svaki telefon. Zašto Android uređaji nius pogođeni ovim problemom? Možda je postojao bag u iOS-u koji skuca telefon kada dobije pogrešne podatke od žirokospa?

Ali bag je pogađao i Apple satove koji koriste WatchOS, a pritom, stariji modeli nisu bili pogođeni, objašnjava Erik.

A onda je došao do uzroka.

Foto: Pixaby.com

U srcu svakog elektronskog uređaja nalazi se sat. U pitanju su kvarcni oscilatori, kristali koji vibriraju na specifičnoj frekvenciji (uglavnom 32kHz) i predstavljaju srce svakog elektronskog uređaja.

Bez sata, sistem miruje i procesor ne radi.

Ali ovi oscilatori imaju svojih problema. Ne održavaju vreme dobro na visokim i niskim temperaturama, i relativno su velika komponenta.

U svojoj potrazi za manjim hardverom, Apple je počeo da koristi MEMS tajming oscilatore (mikroelektromagnetski sistemi) kako bi zamenio kvarcne komponente.

A ako je taj MEMS podložan upadu helijuma, onda je to problem.

Erik je sproveo eksperminet kak obi utrdio da li je u pravu. Uzeo je iPhone 8, stavio ga u kesu i napunio je helijumom. Nakon nekog vremena, telefon je stao sa radom.

Foto: Pixabay.com

Zapravo, čak i Apple u korisničkom upustvu priznaje da ima ovaj problem, a na slično upozoravaju i drugi proizvođači MEMS uređaja..

Naravno, razlog za to zašto za ovo niste čuli ranije je prost - u pitanju je krajnje retka situacija.

Ali proizvođači su svesni ovog problema i rade sve kako bi rizik smanjili na što manji nivo.

I to je to. Molekuli su dovoljno mali da prodru u uređaj, fizički zaustave rad sata i privremeno pretvore vaš telefon u u običnu ciglu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA