≫ 

Evo šta sve morate da znate ako kupujete jeftini Android telefon od 100 evra

Da li su jeftini telefoni i dalje toliko loši i šta sve mogu da vam ponude u 2019. godini?

  • 13

Čini se da su se stvari poslednjih godina dosta promenile i napokon je moguće kupiti jeftini solidan smartfon, koji nećete platiti više od 100 evra.

Naravno, neće imati vrhunsku kameru ili pregršt prostora za skladištenje podataka, ali će raditi mnogo bolje nego što biste to očekivali.

A kako biste prošli što bolje, dajemo vam neke savete na šta morate da obratite pažnju prilikom kupovine jeftinijeg smartfona.

1. Performanse

Foto: Pixabay.com

Najverovatnije nećete dobiti osmojezgreni čipset jer su u ovoj klasi standard procesori sa četiri jezgra.

Ovo je sasvim dovoljno za svakodnevno korišćenje i surfovanje internetom, iako vremenom možete da očekujete da će se stvari malo usporiti.

U slučaju da naiđete na model sa osam jezgara, u pitanju će najverovatnije biti Cortex-A53 procesori koji srču bateriju, a ne neka moćnija varijanta. U svakom slučaju, ne očekujte da ćete igrati najnovinje igre na svom telefonu od 100 evra.

Kada je RAM u pitanju, većina telefona u ovom cenovnom opsegu dolazi sa 1 ili 2GB radne memorije. U idealnoj situaciji, gledajte da kupite telefon koji ima barem 2GB radne memorije kako biste mogli da prelazite sa aplikacije na aplikaciju bez potrebe da ih telefon agresivno gasi.

Definitivno bi trebalo da se klonite telefona koji imaju 512MB radne memorije.

2. Prostor za skladištenje podataka

Jeftiniji telefoni uglavnom nude prilično malo prostora za skladištenje podataka, najčešće između 32 i 64GB.

Zato je jako važno da izaberete model koji ima slot za microSD karticu kako biste mogli da proširite njegov kapacitet za čuvanje fotografija i video snimaka.

Još jedno rešenje jeste korišćenja servisa u oblaku, koji će umesto vašeg telefona čuvati fotografije, video i dokumenta.

Imajte na umu i da opertivni sistem može da zauzme 2 do 3GB prostora.

3. Displej

Foto: Pixabay.com

Kada je rezolucija u pitanju, ne bi trebalo da se nadate 1080p displeju jer su 480p i 560p rezolucije rezervisane za jeftine telefone.

Sama veličina displeja ovde nije ključna jer možete da nađete telefone dijagonala koje se kreću od 4, pa sve do 6 inča.

Ako se odlučite za veći displej, onda rezolucija ima malo veću ulogu jer će displej od 4 inča izgledati znatno oštrije od onog sa dijagonalom od 6 sa istom rezolucijom.

AMOLED displeji nisu toliko uobičajeni u ovoj kategoriji jer su rezervisani za skuplje modele, tako da se spremite za LCD displej na većini modela do 100 evra.

4. Kamera

Telefoni sa dve kamere postali su prililčno uobičajeni, ali su i dalje van domašaja u ovom cenovnom rangu. Ako ipak pronađete model sa 2 kamere, možete da očekujete da će druga najverovatnije biti VGA sa 2MP, u najboljem slučaju.

Znatno češća je postavka sa jednom kamerom od 5 do 13MP.

One vam neće pružiti vrhunske fotografije i možete da zaboravite na optičku stabilizaciju slike koja donosi oštrije fotografije.

Jeftiniji telefoni po pravilu dolaze sa lošijim kamerama i znatno manjim brojem naprednim funkcija koje ste možda videli na onim skupljim.

5. Baterija

Možete da očekujete kapacitet baterije od 2.000 do 3.000mAh.

A kada se to ukombinuje sa ekranom lošije rezolucije i budžetnim čipovima koji troše manje struje, po pravilum možete da očekujete da će baterija izdržati ceo dan korišćenja.

U najboljem slučaju, trebalo bi da razmislite o telefonu sa baterijom kapaciteta 3.000mAh ako planirate da ga koristite duže vremena i nije je moguće vaditi.

6. Dodatne funkcije

Foto: Pixabay.com

Sa telefonom od 100 evra ne možete da očekujete pregršt naprednih funkcija, otpornost na vodu/prašinu, bežično punjenje ili USB Type-C konekciju.

Ali postoje modeli koji dolaze sa čitačem otiska prostiju i Bluetooth 5.0 standardom.

VIDEO: Nažalost dešava se i da skup telefon eksplodira 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mina

    18. novembar 2018 | 11:35

    Ako zaobidjete nase prodavnice i operatere, za te pare ima deset puta boljih telefona... Za manje od 130 evra moze da se nadje prvoklasni Xiaomi sa preko 100.000 Antutu poena!

  • SrbiN

    18. novembar 2018 | 13:29

    Radim za 200e, dam 100 na telefon zeni, 200 na racune, 100 na hranu, deteta da obucem 100, i cistom racunicom mi ostane taman za iphone... Ahhaah mrzim 21.vek i ove pametne telefone, ne znas jesu li pametniji ili skuplji...

  • titiorito

    18. novembar 2018 | 12:30

    rade super, to je tel. nije komp

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA