≫ 

Postoji veoma dobar razlog da stavite telefon na "režim letenja" u avionu, a nije u pitanju bezbednost

Upozorenja vezana za telefon koja dobijamo po ukrcavanju u avion nisu bezazlena

  • 2

Prebacivanje telefona u režim rada “aeroplane mode” je obavezno nakon što se ukrcamo u avion, a razlog za to je veoma važan i ne smemo da se oglušimo o ovu naredbu.

Pre poletanja aviona putnicima se savetuje da isključe telefone ili da ih prebace na “aeroplane mode”. Dok je to delom zbog bezbednosti , ova opcija može da vas spase preskupih troškova za roming. U zavisnosti od aviona kojim letite i telefona koji posedujete, on može automatski da se konektuje na antenu letelice i napravi vam račun bez i da primetite.

Ugasite telefon po ulasku u avion. Foto: Pixabay.com

Ovo se dešava jer se veliki broj telefona automatski konektuje na roming mrežu i koristi satelit gde su troškovi mnogo veći, pa vam sledi šok kada dobijete račun kao što ga je doživeo jedan putnik na letu do Amerike.

On je ostavio telefon uključen na uobičajeni mod i dobio račun od skoro 300 američkih dolara koji je morao da plati nekoliko nedelja posle dolaska sa putovanja. Telefon se konektovao na antenu aviona i koristio podatke koji su izvan redovnog roming sistema pa j etaj saobraćaj mnogo više naplaćen.

Iako se ovako nešto ne dešava stalno, aviokompanije potvrđuju da to može da se desi. Ali, nije ovde reč samo o romingu u avionu. Slična situacija može da vam se desi čak i ako plovite morem ili okeanom.

Čak i kada plovite morate da isključite telefon. Foto: Profimedia.com

Britanac Mark Stoks dobio je račun od 590 dolara od britanskog operatera 2 nakon što je bio u romingu tokom plovidbe između Engleske i Francuske. Morao je da plati za saobraćaj koji je koristio dok je bio na trajaktu. Iako je bio na regularnom modu i nadao se da koristi roming, to nije bio slučaj. Njegov telefon se povezao na mrežu trajekta koja je u stvari satelitska, pa je zbog toga i račun za internet bio basnoslovno veći.

Satelitski internet ne podleže istim troškovima kao i roming ili normalni internet saobraćaj. Zato je veoma važno da pre ukrcabvanja u avion ili na brod ugasite vaš mobilni telefon ili ga prebacite na režim letenja.

VIDEO: Avion Jospia Broza Tita danas je u Austriji, star je 60 godina i JOŠ UVEK LETI SVETOM

(Telegraf.rs/news.com.au)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA