Da li se "zagrižena jabuka" sprema da premreži Svemir?

Za rad inženjera se zainteresovao i izvršni direktor Applea Tim Kuk, pa bi tako razvoj satelita mogao da se nađe među prioritetima

  • 0

Apple je, u tajnosti, navodno formirao tim stručnjaka sa zadatkom da razvija satelitsku tehnologiju za prenos podataka, koju će koristiti uređaji te kompanije.

Cilj tima sastavljenog od inženjera, stručnjaka za satelite, aeronautiku i konstruisnje antena je da rezultati njihovog rada budu spremni za primenu u roku od pet godina.

Iako se projekt još uvek u ranoj fazi, zbog čega postoji mogućnost odustajanja od njega, za rad inženjera se navodno zainteresovao izvršni direktor Applea Tim Kuk, pa bi tako razvoj satelita mogao da se nađe među prioritetima.

Apple, Tim Kuk Foto: AP/Tanjug

Tome u prilog ide i činjenica da je Apple znatno povećao ulaganja u istraživanja i razvoj, pa je samo tokom ove fiskalne godine u te svrhe potrošeno 16 milijardi dolara, odnosno 14 odsto više nego godinu dana ranije.

Cilj razvoja satelita za prenos podataka je da smanji zavisnost Apple od telekomunikacionih opreratera i provajdera bežičnih tehnologija.

Zato bi njihova tehnologija mogla da bude korišćena i za povezivanje uređaja bez posredstva tradicionalnih mreža, ali i za preciznije praćenje lokacija.

Satelit, svemir Foto: Pixabay

Nije, međutim, poznato da li Apple planira da lansira sopstvene satelite ili da koristiti kapacitete već postojećih.

(Telegraf.rs/Digital Trends)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA