• 4

Želite da vam baterija na Androidu traje duže? Aktivirajte ovu opciju!

Ne samo da produžava trajanje baterije, već bolje utiče i na oči

  • 4

Kada je Android 9.0 Pie objavljen 2018. godine, Google je ukazao na to da rad sa telefonom u "tamnijem" modu produžava vek trajanja baterije.  Izlaskom Androida 10 u 2019, Google je  omogućio "tamnu temu" (dark mode) i alate programerima da integrišu ovu opciju u svoje aplikacije.

Zašto? Zato što sav beli, prazan prostor na displeju vašeg telefona zahteva više energije i dodatno troši bateriju. Ukoliko uključite crnu pozadinu, time ćete štedeti energiju baterije.

Takođe, korišćenje crne pozadine ima i potencijalno zdravstvene koristi jer neka istraživanja ukazuju na to da ovaj režim rada omogućava manje naprezanje očiju, posebno kada je u okruženju slabo osvetljenje, navodi Cnet.

Zato podsećamo na ovu opciju sve koji je do sada nisu probali.

Kako da aktivirate crnu pozadinu ekrana?

Postupak se može razlikovati u zavisnosti od uređaja koji koristite. Ipak reč je o osnovnim koracima koje treba da uradite, te ne bi trebalo da bude teško:

- Otvorite opciju Podešavanje (Settings)
- Odaberite Ekran (Display)
- Pronađite opciju Dark theme i pomerite prekidač na poziciju Uključeno (On).

I to je to!

telefon

Foto: Printscreen Youtube / YugaTech

Ukoliko imate problem da pronađete ovu opciju, koristite pretragu na svom telefonu ukucavajući neki od ovih pojmova: Dark theme, Dark mode ili Night theme.

Nakon što ste ovu opciju aktivirali pozadina će se promeniti iz bele u crnu boju.

U ovom modu, sistemske i neke druge aplikacije, kao što su Gmail ili Messages, koje su ažurirane da podržavaju Dark mode, automatski će promeniti svoj izgled na osnovu novih postavki sistema. Neke aplikacije to neće uraditi automatski, već će ponuditi opciju da odaberete da li želite ovu opciju ili ne.

(Telegraf.rs/T.T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johnny Winston

    😊😊😊...ja sam to odavno uradio i ako nisam znao za te prednosti..

  • Milos

    Sto se tice stednje baterije na IPS ekranu nema poente jer on poseduje pozadinsko osvetljenje. A na OLED ekranu stedi bateriju i to primetno zato sto za prikazivanje crne pikseli su ugaseni.

  • Marija

    A ja se pitam zašto svi imaju tamnu pozadinu. Hvala.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima