≫ 

Još jedan korak ka većoj nezavisnosti: Huawei Search stiže umesto Google-a

Svestan negativnih posledica sankcija koje mu je uvela američka administracija, Huawei je razvoj Search aplikacije poveri svojoj podružnici sa sedištem u Irskoj

  • 1
Huawei Foto: Shutterstock

Huawei već neko vreme radi na novim alternativama Google aplikacijama, što je nedavno i prikazao predstavljajući unapređenja svoje AppGallery prodavnice aplikacija i HMS Core kolekciju alata za programere aplikacija koji svoj softver žele da distribuiraju putem nje.

A posle sopstvene verzije Play Store-a, sada je na red došla i aplikacija za pretraživanje interneta, koja je već ponela naziv - Huawei Search.

Huawei Search aplikacija Printscreen: Twitter/@cnTechPost

Vest o ovom potezu kineskog giganta procurela je na Reddit-u, gde je jedan od korisnika otkrio da Huawei regrutuje svoje korisnike u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za testiranje nove aplikacije. Potom su se na sajtu XDA Developers pojavile prve fotografije izgleda aplikacije.

Huawei Search aplikacija ima sekciju u kojoj se prikazuje izbor vesti (News Feed). Tu su i ikonice za podatke o vremenu, konverziju jednicina, kalkulator i sportske vesti, koje se korisniku nalaze na dohvat prsta.

Aplikacija omogućava promenu globalne ili regionalne pretrage, kao i pretraživanja istorije ranijih pretraga. Huawei Search nudi i Dark Mode opciju i mogućnost bezbedne pretrage (Safe Search).

Huawei je svestan negativnih posledica sankcija koje je toj kompaniji uvela američka administracija, zabranivši joj saradnju sa američkim dobavljačima, od kojih je najznačajniji Google. Upravo zbog moguće zabrinutosti za način ne koje proizvodi kineske kompanije koriste podatke korisnika, razvoj Huawei Search aplikacije poveren je kompaniji Aspiegel Limited, Huaweijevoj podružnici sa sedištem u Irskoj, piše Gizmo China.

Huawei Foto: Shutterstock

Inače, informacija o novoj Huaweijevoj aplikaciji dolaze nedelju dana nakon što je objavljeno da je Google od američkih vlasti zatražio odobrenje za nastavak saradnje sa Huaweijem. To ne treba da čudi, budući da je broj novih aplikacija unutar AppGallery-ja svakoga dana sve veći.

Još jedna nedavna informacija može da ukaže na to da je raspret situacije na relaciji Huawei - Google još uvek prilična nepoznanica.

Pre par nedelja, austrijska filijala kineskog tehnološkog giganta se je, navodno, objavila da nema više nameru da se vraća Googleove, servise čak iako im se zabrana poslovanja ukine. Ako se to pokaže kao tačno, takav stav ne bi trebalo shvatiti kao nerazumljiv budući da su u razvoj alternativnih rešenja, do sada, uložena znatna finansijska sredstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karamarkovic

    4. mart 2020 | 23:19

    Da, oni definitivno izlaze sa zapadnog tržišta, ako ne i u potpunosti. Blackberry, Nokia, ista priča. Čak i u Kini imaju konkurenciju.. umesto da su zakopali ratne sekire sa Amerikom, oni ulaze u konflikt sa zapadom. 🤷🏼‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA