≫ 

Evropska prestonica postaje prvi grad potpuno pokriven 5G mrežom

Program finansiranja vredan 20 miliona evra obezbediće da Beč brzo izvrši sva potrebna ulaganja u širenje mreže

  • 49
5G mreža Foto: Shutterstock

Aktuelna situacija izazvana pandemijom korona virusa pokazala je koliko je digitalna komunikacija postala važna za sva područja života. Član bečke gradske vlade, zadužen za digitalizaciju, Peter Hanke zato je postavio cilj - postati prvi grad u Evropi potpuno pokriven 5G mrežom.

Program finansiranja vredan 20 miliona evra obezbediće da Beč brzo izvrši sva potrebna ulaganja u širenje mreže.

- Za Beč kao najbolji grad za život neophodna je dobra ponuda komunikacione tehnologije. Uz širenje širokopojasne mreže pomoću optičke tehnologije, mobilna komunikacija jedno je od osnovnih obeležja koja čine izvanredno mesto za život i savremenu poslovnu lokaciju sa najnovijom tehnologijom. 5G je najnovija generacija mobilne mreže i mobilni internet postaje sve važniji. To primećujemo i sada u krizi. Zato podržavamo brzo širenje 5G mrežu u Beču sa 20 miliona evra - rekao je Hanke.

Markus Grausam, direktor telekomunikacione kompanije A1, kaže da su dobro razvijene, stabilne širokopojasne mreže osnov za iskorišćavanje digitalnog potencijala, a 5G je ključna tehnologija za digitalizaciju poslovne lokacije, prenosi Klix.

U Beču već postoji 60 pristupnih lokacije 5G mreži, a novi program finansiranja koji vlasti austrijske prestonice planiraju sa ciljem da omoguće upotrebu sopstvenih gradskih baznih stanica ubrzaće njeno dalje širenje.

Program finansiranja podrazumeva antenske jarbole koje će početi sa radom između 1. jula 2020. i 30. juna 2022. godine. To vremensko ograničenje predstvalja dodatni podsticaj za brzu implementaciju investicije u 5G mrežu, kako bi taj grad pre drugih napravio korak u pravcu pune 5G pokrivenosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dobi

    6. maj 2020 | 23:03

    Od 5G mreze prvo ce se desiti mutacija zivotinja, bakterija, virusa, biljaka a za 10-15 godina ce biti drasticnih promena na ljudskom DNK lancu, nesto slicno kao kod osiromasenog uranijuma, nismo odmah umirali posto su nas zasuli uranijum,nego posle 15-20 gidina,zato nam godisnje nestaje po jedan grad jer imamo epidemiju malignih oboljenja, tako ce biti i sa 5G mrezom, ko zna od cega cemo sve umirati i to brzometno, mozda ce po dva grada nestajati godisnje umesto sadasnjeg jednog.

  • Sneza

    6. maj 2020 | 22:00

    Svi ovi komentari su postavljeni da mere puls narodu. Dzabe vam sve, 5G mreza se nece aktivirai u Srbiji. Ako vam se ne svidja, vi idite u Bec.

  • Ops

    6. maj 2020 | 23:09

    Zlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA