• 9

Stižu "male antene": 5G mreže dobile zeleno svetlo u Evropi

Iz Evropske komisije ističu da bi male antene trebalo da budu postavljene tako da ispunjavaju stroga evropska pravila o izloženosti zračenju

  • 9

Evropska komisija je prihvatila Pravila za implementaciju bežičnih pristupnih tačaka koje pokrivaju malo područje, tzv. malih antena, koje su neophodne za razvoj 5G mreže u Evropi.

Pravila preciziraju fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija 5G mreže, čime bi trebalo da se pojednostavi i ubrza instalacija 5G mreža. Iz Evropske komisije ističu da bi takve mreže trebalo da budu izuzete od dobijanja dozvola za instalaciju, ali i dalje pod nadzorom nacionalnih regulatorna tela.

Iz Komisije ističu da bi male antene trebalo da budu postavljene tako da obezbeđuju zdravlje i bezbednost ljudi i da ispunjavaju stroga evropska pravila o izloženosti zračenju, koja su u proseku 50 puta strožija od međunarodno prihvaćenih, premosi Zimo.

- 5G bežična mreža predstavlja temelj društvenog i privrednog razvoja za Evropu, jer će omogućiti nove usluge u medicini, energetici, transportu, obrazovanju i brojnim drugim područjima. Njihova važnost još je vidljivija danas jer igraju ključnu ulogu u našem oporavku od koronakrize. Zajedno sa zemljama članicama moramo da postavimo temelje za pravovremeno lansiranje 5G tehnologije, bez ograničavajućih administrativnih barijera. To će u konačnom stvoriti potražnju u našim industrijama i podstaći evropsku inovativnost i kompetitivnost - istakao je poverenik EU za unutrašnje tržište Tjeri Preton.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majkan

    Kad bi znali koliko zraci taj mobilni telefon sto ne ispustate iz ruku ni spomenuli nebi 5G.

  • Radio talasi

    Čitajući komentare dolazim do utiska samo koliko je fascinantnao da živimo zabludi o zračenju i koliko smo ne informisani

  • A posle

    Slwdi cipovanje

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima