• 5

Kako da saznate da li vas aplikacije sa vašeg telefona špijuniraju?

Neke zlonamerne aplikacije mikrofon i kamere uključuju bez vašeg odobrenja, pa tako vaši telefoni lako postaju "džepni špijuni"...

  • 5

Dozvole koje aplikacije prilkom instalacije na telefon traže, da bi mogle da koriste mikrofon ili kameru, već su vam odavno poznate. Ako na njih ne date saglasnost, možda uopšte i nećete moći da koristite neke aplikacije ili bar one njihove opcije koje zahtevaju komunikaciju.

Neke aplikacije, međutim, imaju "zlonamernije namere", pa mikrofon i kamere uključuju bez ikakvog odobrenja, kad god im se prohte. Tako vaši telefoni lako postaju "džepni špijuni".

Još 2018. godine, preko 250 aplikacija iz App Store i Google Play prodavnica su oznčačene kao one koje, putem mikrofona telefona, prisluškuju zvukove u pozadini, kako bi aplikacije "prisluškivale" i potom vam "servirale" targetirane reklame, na osnovu onoga o čemu ste prethodno pričali. Tu su, naravno, i sveprisutne teorije zavere da nas naši telefoni konstantno i aktivno stalno prisluškuju.

Dobra vest u svemu ovome je to da možete da preduzmete nekoliko jednostavnih koraka kako biste očuvali svoju privatnost i "utišali" bilo koju sumnjivu aplikaciju.

1. Saznajte koje aplikacije već imaju dozvolu za korišćenje mikrofona i kamera

Ovo je veoma jednostavno izvesti. Opcija "Menadžer dozvola" (Premission Manager) se nalazi u podešavanjima, u meniju za menadžment aplikacija.

To izgleda ovako:

Android

- Settings > Apps & Notifications > Advanced > Permission Manager (na nekim Android uređajima se nalazi odmah u App meniju, odnosno nema Advanced opciju)

U Permission Manager-u možete da vidite kojim sve aplikacijama i ostalim delovima vašeg telefon je šta dozvoljeno, i da bilo kojoj aplikaciji dozvolite ili uskratite dozvolu za korišćenje mikrofona i kamere.

Premission manager, menadžer dozvola

Printscreen: Popularmechanics.com

iOS

- Settings > Privacy > odaberite opciju Microphone ili Camera (u zavisnosti šta biste želeli da proverite) > on/off - dozvolite ili onemogućite korišćenje mikrofona ili kamere za određene aplikacije.

Budući da, svakako, nisu sve aplikacije zlonamerne, kada se razmišljate da  dozvolite ili onemogućite korišćenje mikrofona ili kamere, ako imate nedoumica oko određene aplikacije, razmislite da li ste ili ćete, kada i koristite, ikada koristiti mikrofon ili kameru. Tako ćete se lakše odlučiti kojoj treba, a kojoj ne treba da uskratite dozvolu.

2. Daunloadujte aplikaciju koja prati kada su mikrofon ili kamera uključeni

Kada su korisnici Apple iOS platforme u pitanju, oni će uskoro, i okviru samog oprativog sistema, dobiti priliku da nadgledaju "rad" mikrofona i kamere. To će im omogućiti najnovija verzija iOS 14.

Sa njim stiže i nova opcije - indikator snimanja (recording indicator), koja će korisnike obaveštavati ako/kada neka aplikacija koristi mikrofon ili kamere. Kontorlni centar (Control Center) će omogućiti i da se vide one aplikacije koje su nedavno koristile mikrofon i kamere, i da li su nešto snimale.

Aplikacija za praćenje prisluškivanja

Printscreen: Popularmechanics.com

Što se Android korisnika tiče, njima je na raspolaganju aplikacija Access Dots, koja ima sve prethodno pomenute opcije.

Kao i iOS rešenje, Access Dots koristi indikatore u uglu ekrana, koji se pale i gase da vas obaveste kada neka od aplikacija koristi mikrofon ili kamere.

3. Postoji i hardversko rešenje

Ako se i dalje ne osećate sigurno zbog mogućeg praćenja, postoje i druge opcije, kao što je fizičko blokiranje, odnosno onemogućavanje snimanja. Tako uvek možete da prelepite neku nalepnicu preko prednje ili preko zadnje kamere.

Postoje i čvrste futrole sa "slajder" poklopcem koji pokriva, kao prednju selfi tako i zadnje kamere, kada se ne koriste.

Postoje i posebni blokeri mikrofona, koji koriste 3,5-milimetarski ulaz za slušalice. One funkcionišu na isti način na koji slušalice blokiraju mikrofon, pa vam i same slušalice mogu poslužiti umesto blokera.

(Telegraf.rs/MBJ)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Romul Imix

    Zdravo. Ovo he komliciran probl I verujem da su svi svesni oko toga. Ovaj problem be moze se lako resi posto 95 % app trazi camera I glasovno dopustanje ili app be radi,ovaj problem treba desire Google posto mi nemozemo zasto sta smo limitirani. Ovaj rat hoce da dobije Apple I bravo za njega ,oni najvise stite korisnike a sa nihov Novi softver bicemo sigurni. Samo no su svi European ludi navikli na iphone I nemaju evtini model zasto celu samo za bogata klijentela ,1000 $ I vise to svi znamo,Ali ko moze neka be razmislue neka uzme iPhone no-go Samsung ili Huawei e.t.c. Probajte na Android 10 na slusalicu izgovorite bomb, terror ili sl . I on Sam se uklucuje. Pozz . Cekamo neki interesni stvari za citanje.

  • Čiča

    Nemoj pa se ne boj.

  • Shampita

    Onoga trenutka kada kupite pametni telefon zaboravite na sve. Na bazi onoga sto pretrazujete na netu stizu vam na adresu mejlovi, na facebooku reklame...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima