≫ 

Telefone ćemo u budućnosti puniti iz džepa - toplotom našeg tela

Ruski naučnici osmislili su novu vrstu termoćelija koja radi na principu razlike u temperaturi...

  • 6

Ruski Nacionalni naučno-tehnološki univerzitet MISiS razvio je nove uređaje sposobne da pretvaraju toplotu, između ostalog i ljudskog tela, u električnu energiju.

To bi u budućnosti moglo da omogući stvaranje uređaja za proizvodnju energije koji se mogu naneti praktično na bilo koju površinu.

Nova vrsta termoćelija radi po principu temperaturnih razlika, recimo, na zagrejanim površinama zgrada ili automobila. Za njihovo delovanje potreban je kontrast između toplog i hladnog.

Do sada se slične tehnologije nisu mogle pohvaliti tako visokim pokazateljima proizvodnje energije, dok je izum ruskih naučnika efikasniji i ima koeficijent korisnog dejstva koji je 20 puta veći.

Ruski stručnjaci nastavljaju rad na daljem usavršavanju tehnologije, a u budućnosti bi mogao biti stvoren kondenzator koji će biti u stanju dugo da čuva tako uskladištenu energiju, piše Russia Beyond.

U novim termoćelijama koriste se oksidno-metalne elektrode i vodeni elektroliti. Stručnjaci MISiS-a ističu da visoki nivo termoelektrične osetljivosti (tzv. Zibek koeficijent) omogućava da se kao izvor energije koristi čak i toplota ljudskog tela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Račić

    2. septembar 2020 | 08:44

    Toplotom mog zgodnog tjela.

  • Malo šale 😉

    1. septembar 2020 | 13:39

    Uf ja imam vrelu krv 😉 neću imati problem sa baterijom 😉

  • Mrtav 🐴

    1. septembar 2020 | 15:55

    Kad se najedem pasulja ima baterija da skoči na 1000%

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA