• 0

Koliko telefoni zaista zrače, kako se od tog zračnja zaštititi i šta nam donosi 5G mreža?

Od zračenja, kakvo god da je, potrebno je zaštiti se. Međutim, da bismo znali od čega da se štitimo, prvo treba da znamo kako mobilni zrače...

  • 0
devojka, telefon

Foto: Unsplash.com

Dolazak pametnih mobilnih telefona na tržište i sve većeg broja električnih uređaja koje koristimo na svakodnevnom nivou pokrenuo je pitanje koliko telefoni zrače i koliko je to zračenje štetno.

S obzirom na to da broj korisnika i mobilnih uređaja svakodnevno raste, nije zanemarljivo to da imaju velik uticaj na naš život. Procenjuje se da u svetu postoji gotovo pet milijardi korisnika mobilnih telefona.

Različite vrste elektromagnetnih talasa

Od zračenja, kakvo god ono bilo, potrebno je zaštiti se. Međutim, da bismo znali od čega se štitimo, prvo treba da znamo kako mobilni zrače.

Po definiciji, elektromagnetno zračenje je pojava kojom se šire električni i magnetni talasi, odnosno fotoni. U elektromagnetnom spektru postoje jonizujući i nejonizujući zraci. Jonizujući imaju snagu da izbace elektron iz ljuske atoma, dok nejonizirajući to ne mogu da rade.

Među nejonizujuće zrake spadaju radiotalasi, mikrotalasi, vidljiva svetlost, infracrveni i ultraljubičasti zraci. S obzirom na to da mobilni telefoni emituju male doze niskofrekventnih radio talasa, oni takođe koriste nejonizujuće zrake, prenosi N1.

Štetne posledice zračenja

Kako se za mobilne telefone može reći da su visokosofisticirani radio aparati, oni mogu da ostave posledice na ljude. Radio talasi tako mogu da izazovu zagrevanje tkiva, ali ne previše značajno.

Kako se zračenje mobilnih telefona i pojava karcinoma često povezuju, takve informacije još uvek nisu dovoljno konzistentne da bi se smatrale zvaničnim.

Ono što na mobilnim telefonima povećava količinu zračenja su antene, koje su u pametnim telefonima skrivene. Što je antena bliža telu to je veća količina zračenja koju telo apsorbuje.

Ako udaljavamo telefon, to zračenje smanjujemo. Veće zračenje je zabeleženo u situacijama slabijeg signala, jer tada mobilni telefon koristi više energije što povećava količinu zračenja.

Moderno poslovanje, kompjuter, laptop, mobilni telefon, prepoznavanje lica, skeniranje, otključavanje

Foto: Shutterstock

Da li zračenje telefona utiče na zdravlje?

Bez obzira na brojna istraživanja, ne postoji dovoljno dokaza da bi se dokazao štetan uticaj mobilnih telefona na fizičko zdravlje. Među kratkotrajnim efektima tu su povećanje toplote i zagrevanje kože, a među dugotrajnima se istražuje nastanak tumora mozga.

Do sada najveća studija sprovedena u 13 zemalja pokazala je da ne postoji povećan rizik od karcinoma glave i vrata kod korišćenja mobilnih i to duže od 10 godina. Zbog toga je zračenje mobilnih telefona klasifikovano kao moguće kancerogen za ljude.

Ovo znači da je povezanost moguća, ali ne postoji siguran dokaz.

Kako zračenje utiče na decu?

S obzirom na to da su mobilni telefoni relativno novi izum, istraživanja o uticaju zračenja na decu su još u toku.

Sigurno je da će današnje generacije dece biti mnogo duže izložene mobilnom signalu i zračenju nego što su današnje, starije generacije, pa bi to moglo imati uticaja na njihovo zdravlje.

Kako smanjiti uticaj zračenja telefona?

Ako želite da budete bezbedniji i da izbegnete zračenje mobilnih telefona, najbolje bi bilo da te uređaje koristite što manje. To posebno važi za decu, zbog čega se neretko preporučuje da se deci uopšte ne daju mobilni telefoni, tableti i slične konzole, sve dok im se telo i mozak razvijaju.

Deca se igraju sa mobilnim telefonima, škola, mobilni, društvene mreže, zavisnost, internet

Foto: Pixabay

Nekoliko saveta koji će vam pomoći da umanjite zračenje pametnih telefona:

  • koristite fiksni telefon umesto mobilnog za pozive od kuće
  • razgovarajte kratko
  • koristite poruke umesto poziva, iako zrače, ta količina je kratkotrajna, a primanje poruke ne zrači
  • koristite slušalice i zvučnik za duže pozive te što manje držite mobilni na uhu
  • ne držite telefon u džepu
  • ne držite telefon u blizini glave tokom dana, ni dok spavate
  • razgovarajte u otvorenom prostoru
  • ograničite razgovore kad je slab signal jer tada mobilni telefon pojačava frekvenciju, a time i zračenje
  • ograničite deci upotrebu mobilnih telefona.

Koliko zrači 5G?

Sa novim tehnologijama stigla nam je i 5G mreža, za koju mnogi smatraju da je opasna po zdravlje. Kada se uporedi količina zračenja koje stvara 2G, 3G i 4G mreža sa onim koje stvara 5G, tu zapravo ne postoji velika razlika.

Zračenje 5G mreže ne bi trebalo da ima uticaj na zdravlje ni veću mogućnost pojave tumora, u odnosu na dosadašnje mreže. Jedini uticaj koje elektromagnetno zračenje ima je zagrevanje tkiva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima