≫ 

Hrvati dobili prvu 5G mrežu

Mreža je zasnovana na tehnologiji dinamičkog deljenja spektra, koja omogućava korišćenje 5G signala na postojećim frekvencijama

  • 3
5G mreža

Foto: Shutterstock

Prva komercijalna 5G mreža u susednoj Hrvatskoj upravo je pokrenuta u Zagrebu i u još pet gradova: Splitu, Osijeku, Rijeci, Samoboru i Svetoj Nedelji, čime je nova mrežna tehnologija zvanično stigla u tu zemlju.

Mreža je zasnovana na tehnologiji dinamičkog deljenja spektra (Dynamic Spectrum Sharing - DSS), čija primena omogućava korišćenje 5G signala na postojećim frekvencijama.

DSS tehnologija omogućava brzu implementaciju 5G mreže i smanjuje potrebu za novim baznim stanicama na specifičnim 5G frekvencijama, piše Bug.

To je, istovremeno, i objašnjenje kako u Hrvatskoj pokrenuta komercijalnu 5G mreža, i pored toga što država još uvek nije dodelila koncesije za novi spektar frekvencija na kome će primena 5G tehnologije biti razvijana do kraja.

5G mreža bi u budućnosti trebalo da omogući povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova i dalji razvoj telemedicine, saopštio je Hrvatski Telekom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA