Motorola Razr 5G: Savremena tehnologija u nostalgičnom pakovanju

Svojim izgledom, Motorola Razr 5G zaista odražava duh svog legendarnog prethodnika, što je najizraženije kada se aktivira "Retro Mode"...

  • 0
Motorola Razr Foto: Nikola Tomić

Ne spadam među one koji su koristili originalnu Motorolu Razr, ali se sećam kolika je pomama za tim telefonom na preklop bila. Sam podatak da je uređaj, pušten u prodaju 2004. godine, za samo godinu dana širom sveta prodat u 50 miliona primeraka govori mnogo njemu, ali i o njegovom uticaju "mobilnu kuturu" uopšte.

Petnaestak godina kasnije, u trenutku kada se era savitljivih ekrana uveliko zahuktala, Motorola je postala predvodnik trenda prva predstavivši telefon sa ekranom savitljivim po horizontalnoj osi (clamshell), koji spaja najsvremeniju tehnologiju i nostalgiju za jednim od svojih najuspešnijih modela ikada. Prvo je 2019. predstavljena nova Motorola Razr, a onda se prošle jeseni pojavio unapređeni model Razr 5G, koju smo ovih dana imali na testu.

I odmah na početku mogu da kažem da nas je Motorola Razr 5G oduševila dvema svojim karakteristikama: kompletnim retro utiskom koji jedan ovakav "preklopnik" ostavlja u eri telefona sa ekranima od 7 inča, i fenomenalnim Denon slušalicama, koje spadaju među najkvalitetnije slušalice koje se dobijaju u pakovanju sa telefonom.

Retro Mode

Svojim izgledom, Razr 5G zaista odražava duh svog legendarnog prethodnika. To je najizraženije kada aktivirate "Retro Mode", kojim unutrašnji savitljivi P-OLED ekran dijagonale 6,2 inča (rezolucija 2.142 x 876 piksela) dobija izgled starog Razr-a kada telefonirate, pošto se njegova donja polovina pretvara u tastaturu sa identičnim izgledom i rasporedom tastera kao kod klasičnog modela.

Razr 5G je, u odnosu na model iz 2019. godine, najveće unapređenje doživeo tamo gde je to najviše i bilo potrebno. Nova redizajnirana šarka drugačije je konstruisana, a dobila je i dodatnu zaštitu na bokovima. Ekran zbog toga više nema nimalo "lufta", pa je uređaj mnogo bolje zaštćen od prodora prašine. Blaga neravanina na glavnom ekranu, na mestu gde se on preklapa, postoji kada je uređaj otvoren, ali to ne ometa njegovo korišćenje.

Kada je telefon preklopljen, korisniku je na raspolaganju manji spoljni G-OLED displej, dijagonale 2,7 inča i rezolucije 600 x 800 piksela. Iako je primarno namenjen za pregled notifikacija, i čitanje poruka i mejlova, manji ekran je sposoban za još mnogo toga, pa mu se u meniju mogu dodati one aplikacije koje korisnik želi na njemu da koristi. Na njemu je čak moguće i gledati video klipove sa YouTube-a, što naravno nije baš najpraktičnije rešenje.

Gorilla Glass i jedna kamera

Zbog svoje glavne osobine, mogućnosti preklapanja, Motorola Razr 5G u ruci deluje nešto veće kada je otvorena, nego što to zaista jeste. Kućište uređaja je sa spoljne strane napravljeno od čvrstog stakla - Gorilla Glass 5, koje ostavlja veoma dobar vizuelni utisak, ali posle dužeg držanja, ume i da isklizne iz dlana.

Kada je o konfiguraciji uređaja reč, Razr 5G pokreće Qualcommov Snapdragon 765G porcesor, u kombinaciji sa 8GB RAM memorije i 256GB prostora za skladištenje podataka, dok je za grafiku je zadužen Adreno 620 GPU. Telefon je, u odnosu na svog prethodnika koji je imao samo mogućnost korišćenja virtuelne SIM kartice, dobio fizički nanoSIM slot, kao i podršku za 5G, što se i iz samog naziva uređaja može zaključiti.

Motorola Razr Foto: Nikola Tomić

Ovo je jedan od retkih savremenih pametnih telefona koji ima samo jednu glavnu kameru, umesto kompleksnijeg sistem koga čine tri ili više senzora, i jednu selfi kameru. Reč je od Quad Bayer senzoru od 48MP, koga činjenica da je "usamljen" ne sprečava da po dobrom dnevnom svetlu pravi fotografije više nego zadovoljavajućeg kvaliteta, koji opada u uslovima slabije osvetljenosti.

Telefon ima prilično zanimljivu i praktičnu mogućnost upotrebe glavne kao selfi kamere kada je zaklopljen. Tada se spoljni ekran koristi za pregled kadra, a bočni tasteri za "okidanje".

Vrhunski zvuk

Kao ni većina savremenih flegšip uređaja, Razr 5G nema klasičan 3,5-milimetarski ulaz, pa se već pomenute fenomenale "žične" slušalice povezuju putem USB-C porta. Motorola se ovde, uz pomoć čuvene japanske kompanje Denon, zaista potrudila da ponudi kvalitetan dodatak, koji emituje odličan zvuk i veoma dobro izoluje spoljašnju buku.

Razr 5G dolazi sa Android 10 operativim sistemom, a iako za to nije primarno namnjen može solidno da se nosi i sa ponekom igricom (mi smo probali Modern Warplanes i War Machines). Ono što je, međutim, ograničenje u svim nabrojanim "aktivnostima" je baterija kapaciteta samo 2.800mAh, koja će uz intenzivnu upotebu potrajati jedan dan.

Međutim, kada se naviknete da za odrđene funkcije i pregled notifikacija koristite manji spoljni ekran, nećete imati potrebu da aktivirate ceo unutrašnji displej, što će vam baterija vratiti dužim vremenom trajanja. A kada se konačno isprazni, za njeno punjenje je zadužen brzi punjač od 15W, što je ipak mala snaga za jedan flegšip telefon visoke klase.

Nostalgija i tehnologija

Motorola Razr 5G deluje kao uređaj koje se prilično naslanja na nasleđe slavnog pretka i koji cilja one koji sa nostalgijom gledaju na model iz 2004. godine. Njegov najveći kvalitet je to što dokazuje da tehnologija savitljivih ekrana postaje sve kvalitetnija i upotrebljivija. A to može samo da znači da ćemo, možda već ove godine, "preklopnike" početi da viđamo i u nižim klasama pametnih telefona.

Motorola Razr Foto: Nikola Tomić

Motorola Razr 5G nije uređaj za svakoga, ali jeste uređaj koga će nostalgičari i "gedžetomani" znati izuzetno da cene. Telefon se u Srbiji prodaje po ceni od 179.990 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA