≫ 

Svaka četiri i po minuta Apple i Google dobiju neki podatak od naših telefona

Razlike između Apple-a i Google-a, kada je u pitanju prikupljanje podataka - nema, pokazuju rezultati istraživanja Triniti koledža iz Dablina...

  • 0
pametni telefon, android Foto: Unsplash

Android i iPhone uređaji dele podatke sa kompanijama koje su ih proizvele, u proseku, na svakih četiri i po minuta, a podaci se šalju nazad čak i kada su telefoni neaktivni u džepu ili tašni.

Razlike između Apple-a i Google-a, kada je u pitanju prikupljanje podataka - nema, pokazuju rezultati istraživanja Triniti koledža iz Dablina, koji podstakli dodatnu zabrinutost zbog ugrožavanja privatnosti korisnika.

Studija, koju je objavio profesor Dag Lit iz Triniti konekt centa, sugeriše da iPhone telefoni uopšte ne nude veću privatnost od Google uređaja, piše Irish Times.

S druge strane, studija je pokazala da su Google telefoni prikupili "znatno veću količinu podataka od Apple-a", pri čemu se 1MB podataka slalo sa neaktivnih Google Pixel telefona svakih 12 sati, u poređenju sa 52KB poslatih podataka sa iPhone-a.

Među podacima koje su telefoni potencijalno vraćali, bilo je ubacivanje SIM kartica i detalja kao što su serijski broj hardvera, IMEI, Wi-Fi MAC adresa i telefonski broj, prenosi Benchmark.

- Mislim da većina ljudi prihvata da Apple i Google moraju da prikupljaju podatke sa naših telefona kako bi pružali usluge kao što su iCloud ili Google Drive. Ali kada svoje telefone jednostavno koristimo kao telefone - za pozivanje i primanje poziva i ništa drugo - mnogo je teže razumeti zašto Apple i Google moraju da prikupljaju podatke - ističe profesor Lit.

On pominje da je razočaravajuće videti da Apple prikuplja toliko podataka, s obzirom na to koliko kompanija promoviše bezbednost korisnika na Apple uređajima. Apple se do sada nije oglasio povodom objavljivanja ove studije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA