≫ 

Stižu nam telefoni sa kamerama od 200 megapiksela: Male dimenzije, ogromne fotke

Osim nikad većeg zuma, novi senzori će tehnički imati mogućnost snimanja videa u 16K rezoluciji

  • 6
Xiaomi Mi  11 Ultra Ilustracija / Foto: Xiaomi

Samsung je bio prva kompanija koja je probila granicu veličine foto senzora za pametne telefone do 100MP, a Xiaomi prva koja je taj senzor upotrebila u jednom svom modelu. Sada se, izgleda, spremaju da to ponove se novim senzorom od 200MP.

Tu informaciju je prvi objavio dojavljivač Digital Chat Station, donekle potvrdivši prethodnu obajvu drugog dojavljivača Ice Universe-a, da će to po dimenzijama biti najmanji veliki foto senzor na tržištu, odnosno da će biti skoro identičnih dimenzija kao pomenuti aktuelni senzor od 108MP.

Kako navodi GSM Arena, senzor će podržavati "4-u-1" spajanje piksela, sa krajnjim rezultatom koji daje rezoluciju od 50MP i efektivnu veličinu piksela od 1.28µm.

To znači da bi senzor od 200MP trebalo da omogući veće digitalno zumiranje od 108MP senzora, odnosno da će imati sposobnost digitalnog zuma od 2X ili 3X bez ikakvog gubitka kvaliteta.

To će, naravno, zavisiti od konfiguracije uređaja u koji senzor bude ugrađen, pa će u kombinaciji sa osnovnim optičkim zumom, povećati ukupne mogućnosti sistma kamera novih premijum uređaja.

Senzor će tehnički imati i mogućnost snimanja videa u 16K rezoluciji.

Video: Pod mikroskopom: Evo koliko je teško potpuno očistiti telefonske slušalice, ali imamo rešenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    27. april 2021 | 17:36

    Proizvođači telefona nemaju više šta novo da ponude u toj oblasti i trkaju se samo sa kamerama da bi povećavali cenu. Lično mislim da je za sve što je potrebno normalnom korisniku dovoljan i telefon od 200-250€, sve ostalo je snobizam.

  • JA

    27. april 2021 | 20:14

    Dok ne dodju do bar 500 MP, ne uzimam. 🤣

  • Džontra

    28. april 2021 | 10:31

    Džaba pikseli kada sam ružan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA