Stižu baterije koje ćemo puniti mnogo ređe i telefoni koji će nam trajati mnogo duže

Materijal koji su proizveli japanski naučnici usporava proces razgradnje baterija, zadržavajući 95 odsto njihovog prvobitnog kapaciteta tokom 5 godina korišćenja

  • 1
Telefon, baterija, punjenje baterije, punjenje telefona Foto: Pixabay

Savremeni pametni telefoni, otprilike, gube između 5 i 10 odsto prvobitnog kapaciteta baterije za godinu dana aktivne upotrebe, u zavisnosti od vremenskih uslova i načina korišćenja i punjenja.

Naučni tim Japanskog instituta za naprednu nauku i tehnologiju (JAIST) sada je na tragu rešenja koje bi moglo da nam omogući da telefone koristimo duže od tri godine, a da pritom ne brinemo da li će trajanje njegove baterije biti razlog za kupovinu novog.

Oni tvrde da materijal koji su proizveli usporava proces razgradnje baterija, zadržavajući 95 odsto njihovog prvobitnog kapaciteta tokom 5 godina korišćenja ili čak duže, piše PhoneArena.

Ako je to tačno, novi telefoni bi trebalo da ostaju upotrebljiviji mnogo duže nego što je to sada slučaj. Uz nove štedljivije procesore, koji će imati podršku i za četiri generacije Android ažuriranja, to bi mogla da donese veliku uštedu, prenosi Benchmark.

Novi materijal, koga je otkrio JAIST, naziva se Bis-imino-acenaftenkinon-Parafenilen (BP), i prema tvrdnjama naučnika, omogućava baterijama pametnih telefona da zadrže 95 odsto kapaciteta čak i nakon 1.700 ciklusa punjenja. Ako vam ime materijala zvuči čudno, to je zato što je njegov apstraktni naziv samo složen način da se kaže - grafit.

Očekuje se da će nova tehnologija baterija učiniti pametne telefone dugoročno pouzdanijim, a takođe i održivijima. A čini se i da će tehnologija imati koristi od proizvođača, od kojih se očekuje da počnu da ulaze na nova tržišta pametnih uređaja.

Xiaomi auto Printscreen: Twitter/@gizmochina

Nije tajna da Apple, Xiaomi i Huawei planiraju da uđu na tržište električnih vozila. Xiaomi već neko vreme zapravo proizvodi električne skutere, koji takođe mogu imati koristi od nove tehnologije baterija.

Naravno, nosivi uređaji poput pametnih satova i slušalica takođe su potencijalni domaćini ovog inovativnog hardvera, pa se očekuje da će tehnologija biti dostupna svima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    4. maj 2021 | 17:41

    Ali što je problem koristiti telefon 3-4 godine, pa zameniti bateriju u servisu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA