• 0
 ≫ 

Stigla je prva Android 13 beta verzija: Evo šta da očekujete

 ≫ 

Google je juče lansirao prvu Android 13 beta verziju

  • 0

U februaru, Google je izbacio prvi pregled za developere (Developer Preview) za Android 13. Prošlog meseca je lansirao drugi developer preview, a juče je lansirao i prvu beta verziju novog operativnog sistema.

Dakle, stvari se odvijaju prilično brzo za najnoviju verziju Android-a. Ako sve bude teklo po planu, možemo očekivati i ranije lansiranje stabilne verzije OS-a u odnosu na prošlu godinu.

Deo razloga zašto se stvari kreću tako brzo ove godine je to i što Android 13 nije tako veliki skok u odnosu na Android 12 kao što je Android 12 bio u odnosu na svog prethodnika.

Zato ova prva Android 13 beta verzija nema previše potpuno novih funkcija.

Drugi razlog je verovatno i to što Google čuva neke informacije za svoju I/O konferenciju koja počinje 11. maja. Gigant verovatno želi da sačuva velike najave za njihov najveći događaj u godini.

U svakom slučaju, beta je tu i želimo da vidimo šta to novo nudi.

U suštini, postoje tri nove funkcije u okviru Androida 13. One su uglavnom za developere, ali će jedna od njih imati značajan uticaj na korisničko iskustvo.

Detaljne dozvole za medije (Granular permissions for media)

U Androidu 12 i starijim verzijama, kada aplikacija želi da pristupi medijskim datotekama sačuvanim u lokalnoj memoriji uređaja, treba da zatraži dozvolu.

Ta dozvola — READ_EXTERNAL_STORAGE — daje aplikaciji pristup svim vrstama medija, a ne samo određenim medijima koji su potrebni.

U prvoj beta verziji Androida 13, ta “all-in“ dozvola je nestala. Dakle, sada će korisnici morati da daju odobrenje za tri različite vrste medijskih datoteka u okviru dozvole i to posebno za slike, posebno za audio i posebno za video datoteke.

Verovatno mislite kako će biti iritantno davati aplikaciji tri različite dozvole. Međutim, izgleda da je Google ovo isplanirao. Kada aplikacija u isto vreme zatraži dozvolu i za video i za slike, dobijaćete samo jedan dijalog prozor za obe stvari.

Prednost će biti u tome što korisnici neće morati da brinu da aplikacija ima previše pristupa njihovim medijima. To je još jedan korak u pravom smeru ka većoj privatnosti i bezbednosti na Androidu.

Bolje izveštavanje o greškama

Neke Android aplikacije generišu ključeve koristeći KeyStore i KeyMint, koji su Android alati. Međutim, ako generisanje ključeva ne uspe, ponekad može biti teško utvrditi zašto. Nova ažuriranja u okviru Android 13 beta verzije će dati eksplicitnije izveštavanje o greškama.

Ovo će olakšati ponovni pokušaj generisanja ključeva koji se koriste za veću bezbednost.

Predviđeno audio rutiranje (Anticipatory audio routing)

Postoji novi API koji pomaže aplikacijama da pravilno usmeravaju zvuk. Ovo će pomoći developerima da razumeju da li se audio tok aplikacije može direktno reprodukovati.

Ovo će takođe pomoći developerima da odrede najbolji format koji će koristiti za audio aplikacije.

To je sve što do sada znamo o prvoj Android 13 beta verziji. Sigurno ćemo saznati više kada instaliramo softver i na našim telefonima, s obzirom da je ova beta trenutno dostupna samo na Pixel telefonima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok