Novi iPhone uređaji dolaze sa eSIM-om: Šta će biti sa Evropom?

Odluka inženjera Apple Inc uzdrmala je sve korisnike IOS sistema na američkom tržištu, a ovo je razlog

  • 1

Ljubitelji iPhone-a ostali su zbunjeni nakon jučerašnjeg event-a, a moglo bi se reći i pomalo ljuti. Barem oni koji žive u Americi.

Naime, iz kompanije su saopštili da će iPhone 14 i 14 Plus, iPhone 14 Pro i Pro Max modeli, u potpunosti izbaciti slot za SIM kartice, odnosno da će mobilni telefoni imati integrisan eSIM.

Odluka inženjera Apple Inc uzdrmala je sve korisnike IOS sistema na američkom tržištu, kako je kompanija ovim potezom direktno onemogućila svojim korisnicima upotrebu lokalnih kartica na putovanju.

Naime eSIM nije podržan za svakog operatera u svakoj zemlji, što vas može dovesti do bespotrebnih roming troškova.

Ipak, kako navode neki analitičari Apple brenda, ovo je verovatno još jedan ambiciozni potez kompanije da natera i druge zemlje da uvedu eSIM tehnologiju i u roming svet.

- Apple će pre naterati operatore da urade nešto, pre nego što će biti drugačije. Mislim da je ovo njihova inicijativa i da bi moglo biti više razloga za to, uključujući i želju da sami ponude konekciju - ističe glavni analitičar kompanije Moor Insights Anšel Sag.

Takođe, kompanija je tokom događaja istakla da eSIM sprečava bilo koga da ukloni SIM karticu u slučaju da je uređaj ukraden ili izgubljen.

- Zamena SIM kartica kod većine ljudi se dešava bez njihovog fizičkog prisustva i obično su rezultat društvenog inženjeringa - navodi Sag koji ne prihvata ovaj argument kompanije.

Za sada nije spominjano uvođenje isključivo eSIM-a u modele namenjene za evropsko tržište, dok na oficijelnom sajtu kompanije za britansko tržište stoji da "će iPhone 14 modeli biti sa slotom za običan SIM, ali će imati i opciju eSIM-a".

Video: Evo kako da uštedite internet na putu ako koristite Google Maps navigaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA