≫ 

Brazil više neće da opominje Apple: Zaplenili sve iPhone uređaje koji se prodaju bez punjača

Nakon što su iPhone-i zaplenjeni, Apple Brazil je zatražio od vlade da dozvoli prodaju pametnog telefona u zemlji do konačne odluke o sporu

  • 3
iPhone 12 Mini

iPhone 12 Mini / Foto: Unsplash

Brazilsko ministarstvo pravde naložilo je u septembru obustavu prodaje iPhone-a u zemlji nakon što je zaključilo da Apple šteti potrošačima time što ne nudi punjač uz kupovinu uređaja.

Ipak i nakon novčanih kazni od milion dolara, Apple i dalje ne ispunjava uslove, što je sada dovelo do toga da regulator za zaštitu potrošača zapleni iPhone telefone iz maloprodajnih objekata prenosi 9to5mac.

Kako je prvobitno objavio Tecnoblog, Procon-DF je zaplenio “stotine iPhone-a u različitim maloprodajnim objektima u Braziliji“, glavnom gradu Brazila. U akciji pod nazivom “Operation Discharge“, regulator ima za cilj da natera Apple da se pridržava lokalnog zakona koji zahteva da se pametni telefoni isporučuju sa punjačem.

Nakon što su iPhone-i zaplenjeni, Apple Brazil je zatražio od vlade da dozvoli prodaju pametnog telefona u zemlji do konačne odluke o sporu. Kompanija je rekla za Tecnoblog da nastavlja da prodaje iPhone uređaje u Brazilu uprkos operaciji.

Kako je primetio MacMagazine, sudija Dijego Kamara Alves, koji je dozvolio kompaniji da nastavi da prodaje iPhone u Brazilu do konačne presude, veruje da kompanija ne krši nikakva prava potrošača. Sudija takođe tvrdi da brazilski regulator ovakvom odlukom “zloupotrebljava svoju moć“.

Apple kaže da je uveren da će dobiti pravni spor i da su kupci “svesni različitih opcija za punjenje i povezivanje svojih uređaja“. Uprkos tome što kompanija kaže da je uverena da će pobediti u sporu, njihova nedavna odluka pokazuje drugačije.

Naime, uz Apple TV nove generacije, koji dolazi sa ažuriranom verzijom Siri Remote-a sa USB-C umesto Lightning-a, kompanija je prestala da isporučuje proizvod sa kablom za punjenje.

Zanimljivo je da u Brazilu novi Apple TV 4K i dalje dolazi sa USB-C kablom. Iako kompanija ne navodi razloge zašto je donela ovu odluku, čini se prilično očiglednim da je Apple želeo da izbegne dalje kazne od brazilskog regulatora usred kontroverzi oko punjača za iPhone.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • C he

    26. novembar 2022 | 13:32

    Kao da kupis auto bez volana. Bravo za Brazil.

  • Realista

    26. novembar 2022 | 17:48

    Bravo Brazil! Sledeće kazne i za Samsung, ma sve te muljare koje na laži o zagađenju žele dodatnu zaradu od 20-50 evra na telefonima.

  • Ovo

    27. novembar 2022 | 22:21

    treba uvesti i kod Auta sto neiporucuju rezervni tocak !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA