≫ 

Sada već čuvenu Siri svi znate, a evo ko je zapravo davao glas

Suzan Benet otkrila je 2013. godine da je pozajmila prepoznatljiv glas Siriju, a da za to nije ni znala

  • 0
iPhone, Apple Siri Foto: Unsplash

Mnogi iPhone korisnici razgovaraju sa Siri na dnevnom nivou, ali da li ste se ikada zapitali odakle dolazi (originalno njen) glas?

Pre nego što se Apple okrenuo ka virtuelnoj realnosti, Siri glas dolazio je od prave osobe. Moralo je, izgleda, da prođe skoro 10 godina da bismo saznali ko zapravo stoji iza ovog personalnog asistenta.

U intervjuu za CNN, Suzan Benet otkrila je 2013. godine da je ona pozajmila prepoznatljiv glas Siri, a da za to nije ni znala, prenosi slashgear.

Kako je izgledao njen posao tih dana?

Suzan je tada objasnila da je bila angažovana u julu 2005. godine kada je provodila po četiri sata, pet dana nedeljno snimajući glas za "sistem prepoznavanja govora" napravljen od strane kompanije ScanSoft.

Na kraju, SRI International je koristio taj sistem za prepoznavanje govora u razvoju Siri nakon decenija istraživanja veštačke inteligencije.

Pre 12 godina, Apple je kupio Siri, samo dva meseca nakon što je lansirana kao samostalna aplikacija na iOS App Store-u.

Debitantski "nastup" Siri je imao na iPhone 4S i glasovni asistent je od tada sa nama, kroz mnogo uspona i padova. 

Suzan nije jedini Siri "koji poznajemo". Naime, šuška se da je glas Džona Brigsa služio kao Siri u Ujedinjenom kraljevstvu, dok je Keren Džakobsen posudila glas australijskoj verziji.

Kako se može zaključiti iz intervjua sa Gardijanom, koji je objavljen 2015. godine, niko od njih nije znao da se njihov glas koristi za Siri dok opcija nije integrisana na iPhone 4S.

Apple nikada nije potvrdio ko je zapravo Siri.

Kompanija je napravila mnogo izmena tokom godina, a jedini način da se Benet ponovo čuje bio bi da se pronađe Apple uređaj sa operativnim sistemom koji je prethodio iOS-u 7 - što nije nužno lak zadatak.

Pretpostavlja se da Apple još uvek koristi snimke stvarnih ljudi kao osnovu za Siri (pre nego što ih pokrene kroz svoj neuronski mehanizam za pretvaranje teksta u govor, kako objašnjava TechCrunch), ali da oni nisu ni svesni da snimaju linije za Siri.

Ako su svesni, skoro sigurno su vezani nekom vrstom sporazuma o neotkrivanju podataka koji ih sprečava da se identifikuju kao jedan od glasova Siri.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA