Vreme čitanja: oko 2 min.

Samsung uvodi novu funkciju za zaštitu telefona od malvera i špijuniranja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samsung je rekao da rešenje "preventivno" štiti uređaje korisnika "ograničavajući izloženost nevidljivim pretnjama maskiranim u priloge u vidu slika"

  • 0
Mobilni telefon Samsung S23 Foto: Tanjug/AP

Samsung je najavio novu funkciju pod nazivom Message Guard koja će korisnicima doneti zaštitu od malvera i špijunskog softvera u takozvanim napadima bez klika

Samsung je rekao da rešenje "preventivno" štiti uređaje korisnika "ograničavajući izloženost nevidljivim pretnjama maskiranim u priloge u vidu slika".

Nova funkcija, dostupna za Samsung Messages i Google Messages, trenutno je ograničena na Samsung Galaxy S23 seriju, a planovi su da se kasnije ove godine proširi na druge Galaxy pametne telefone i tablete koji rade na One UI 5.1 ili novijoj verziji.

Napadi sa nultim klikom su visoko ciljani i sofisticirani napadi koji iskorištavaju ranije nepoznate ranjivosti (tzv. nulti dan) u softveru da bi pokrenuli izvršenje zlonamernog koda, bez potrebe za interakcijom korisnika.

Za razliku od tradicionalnih metoda daljinskog napada na uređaje u kojima se hakeri oslanjaju na fišing kako bi prevarili korisnika da klikne na link ili otvori fajl, ovi napadi u potpunosti zaobilaze potrebu za društvenim inženjeringom i obezbeđuju napadačima ulaznu tačku.

Većina eksploatacija bez klika je projektovana da se iskoriste prednosti ranjivosti u aplikacijama kao što su aplikacije za slanje poruka, SMS ili email aplikacije koje primaju i obrađuju nepouzdane podatke, prenosi Informacija.rs.

Kao rezultat toga, ako postoji bezbednosna ranjivost u načinu na koji aplikacija tumači dolazne podatke, napadač bi mogao da upotrebi ovu ranjivost da napravi zlonamernu sliku koja, kada se pošalje na uređaj cilja, automatski izvršava kod ugrađen u nju.

Izostanak interakcije u napadima nultim klikom znači da postoji manje tragova bilo kakve zlonamerne aktivnosti, što ih čini veoma korisnim kada je u pitanju isporuka špijunskog softvera koji može da nadgleda žrtvu i prikupi mnoštvo osetljivih informacija.

Samsung Message Guard radi protiv brojnih formata slika, uključujući PNG, JPG/JPEG, GIF, ICO, WEBP, BMP i WBMP, i u suštini funkcioniše kao sandbox koji je dizajniran da stavi u karantin slike primljene putem aplikacije i izoluje ih od ostatka operativnog sistema.

"Message Guard proverava fajl malo po malo i obrađuje ga u kontrolisanom okruženju kako bi se osiguralo da ne može da zarazi ostatak vašeg uređaja", objasnila je kompanija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA