Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li Android polako umire? Generacija Z preferira iPhone

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pripadnici generacije Z sve više koriste iPhone, a sve manje Android. To je trend koji nije primetan samo u SAD, već i u Evropi

  • 2
iPhone 14 Pro Foto: chainarong06 / Shutterstock.com

Iako Apple praktično svake godine diže cenu svojih telefona, njihova popularnost ne opada, a to je posebno izraženo među mlađim ljudima.

Zapravo, pripadnici generacije Z, odnosno oni rođeni krajem 90-ih i početkom 2010-ih preferiraju iPhone umesto Android telefona.

Prema poslednjim podacima koje je objavila kompanija Attein, 34 odsto svih korisnika iPhone-a u SAD pripada generaciji Z. S druge strane, samo 10 odsto "zumera" u toj zemlji koristi Samsung mobilne telefone.

Kako prenosi Financial Times, ovakav bum među mladima mogao bi biti razlog zašto je Apple povećao svoj tržišni udeo u SAD sa 35 odsto u 2019. na više od 50 odsto u 2022. godini, prenosi Bug.hr.

Sličan trend je primetan i u Evropi, gde čak 83 odsto korisnika iPhone-a mlađih od 25 godina kaže da će sigurno nastaviti da ga koriste. Poređenja radi, procenat Android korisnika istih godina koji planiraju da nastave da koriste mobilne telefone sa tim operativnim sistemom bio je upola manji.

Dakle, može se zaključiti da Android polako, ali sigurno umire sa mlađim generacijama.

Popularnosti Androida svakako ne pomažu razni internet trendovi, koji se često "rugaju" Android korisnicima. To je posebno primetno na TikToku jer ima dosta snimaka gde devojke daju loše ocene momcima koji nemaju iPhone, ili izuzetno pikselizovanih i zamućenih klipova sa natpisom "kada koristite Android" i slično.

Financial Times čak navodi da pripadnici generacije Z u SAD izbegavaju Android zbog nedostatka iMessage-a.

Neki prilično ozbiljno shvataju plave i zelene "mehuriće" kada jedni drugima šalju poruke, pa je prošlogodišnje istraživanje The Wall Street Journala pokazalo da Apple-ov sistem za razmenu poruka zapravo diskriminiše korisnike Android-a i utiče na njihovo mentalno zdravlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA