Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuzi obustavili prodaju iPhone 12 zbog previsoke radijacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apple nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar

  • 0
iPhone 12, Apple kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Apple mora prestati da prodaje svoj model iPhone 12 u Francuskoj zbog prekomernog nivoa radijacije, rekao je francuski ministar za digitalnu ekonomiju listu Le Parisien u intervjuu objavljenom u utorak, piše Rojters

Francuski nadzor radijacije ANFR obavestio je Apple o svojoj odluci da zabrani prodaju iPhone 12 nakon što je izvršio testove koji su pokazali da je specifična stopa apsorpcije (SAR) pametnog telefona nešto viša od zakonski dozvoljene, rekao je za list Žan Noel Baro.

Apple nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Barot je rekao da bi ažuriranje softvera bilo dovoljno da reši probleme sa zračenjem koji su povezani sa telefonom koji američka kompanija prodaje od 2020.

"Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dve nedelje", rekao je on i dodao da je spreman  ako to ne učine da naredi povlačenje svih iPhone-a 12 koji su u opticaju.

"Pravilo je isto za sve, uključujući i digitalne gigante ", kazao je.

Evropska unija je postavila bezbednosne granice za SAR vrednosti povezane sa izloženošću mobilnim telefonima, što bi moglo povećati rizik od nekih oblika raka, prema naučnim studijama.

Francuski nadzorni organ sada će svoje nalaze preneti regulatorima u drugim zemljama članicama EU.

"U praktičnom smislu, ova odluka bi mogla da ima efekat 'grudve snega'", rekao je Baro.

Francuska je 2020. proširila propise prema kojima trgovci na malo moraju da prikazuju vrednost zračenja proizvoda na ambalaži mobilnih telefona, uključujući tablete i druge elektronske uređaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA