≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sada Belgija analizira iPhone 12 nakon što je Francuska obustavila prodaju zbog radijacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Belgija je najavila reviziju potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih sa iPhone 12, nakon što je Francuska obustavila prodaju tog modela. Evropska unija još uvek ne planira širu zabranu, ali mnoge zemlje EU počinju sa svojim analizama

  • 0
iPhone 12 Mini iPhone 12 Mini / Foto: Unsplash

Belgija je najavila da će analizirati moguće zdravstvene rizike povezane sa iPhone 12 modelom kompanije Apple, podstaknuta odlukom Francuske da obustavi prodaju ovog modela zbog prekomernog zračenja. Iako Evropska komisija nije najavila momentalnu zabranu na nivou EU, mnoge članice Evropske unije razmatraju sledeće korake. Zemlje EU imaju rok od tri meseca za dostavljanje komentara, a neke, poput Italije, već su rekle da za sada neće preduzimati nikakve korake.

Apple osporava nalaze francuskih regulatora, tvrdeći da je iPhone 12, koji je sada relativno star model lansiran 2020. godine, sertifikovan od strane više međunarodnih tela kao uređaj koji je u skladu sa standardima o radijaciji.

Matje Mišel, belgijski državni sekretar za digitalizaciju, izjavio je da belgijski regulator IBPT trenutno analizira situaciju. "Odmah smo zatražili potvrdu, ili barem analizu, i to je trenutno u toku," rekao je Mišel. On je takođe naglasio da nema neposrednih bezbednosnih problema i dodao da će svi pametni telefoni Apple-a, kao i uređaji drugih proizvođača, biti razmotreni u kasnijem stadijumu, javlja Reuters.

U Nemačkoj, regulator mreže BNetzA naglasio je da će rad francuske agencije poslužiti kao vodič za celu Evropu. Holandski digitalni nadzornik takođe je izjavio da istražuje situaciju, dok je portugalski regulator ANACOM saopštio da prati i analizira razvoj događaja u koordinaciji sa Francuskom.

U Velikoj Britaniji, gde je iPhone 12 ispunio standarde o radijaciji kada je lansiran, nisu najavljene nikakve mere nakon odluke Francuske.

Pojedini analitičari, poput Toma Fortea iz DA Davidsona, smatraju da obustava prodaje iPhonea 12 ne bi trebalo značajno da utiče na Apple, ali upozoravaju na moguće veće probleme, kao što su potencijalne zabrane upotrebe iPhonea u Kini i nove regulative o podacima u Evropi.

(Telegraf.rs)

Video: Novi procesor, 3 kamere, 5G, novi dizajn, a evo koliko košta: Stigao novi iPhone 12

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA