Vreme čitanja: oko 1 min.

Samsung se pridružuje Google-u i poziva Apple da usvoji RCS protokol za poruke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Google se već duže vreme zalaže za prihvatanje ovog protokola, a sada se i Samsung pridružio toj borbi, sa specifičnom dozom humora i ironije

  • 2
iPhone Android iOS mobilni Foto: Mr.Mikla / Shutterstock.com

U poslednje vreme, tržište pametnih telefona postaje sve konkurentnije, a najnovija rasprava u industriji odnosi se na protokol za razmenu poruka poznat kao Rich Communication Services (RCS). Google se već duže vreme zalaže za prihvatanje ovog protokola, a sada se i Samsung pridružio toj borbi, sa specifičnom dozom humora i ironije.

Samsung je u svom najnovijem video materijalu koji je objavljen na YouTube-u, kroz simpatičnu analogiju Romea i Julije, istakao potrebu za zajedničkim standardom među aplikacijama za poruke.

Video "Zeleni i plavi balončići žele da budu zajedno" oslikava želju korisnika za kompatibilnošću između različitih sistema razmene poruka. Ova kampanja podržava postojeću inicijativu Google-a pod nazivom #GetTheMessage.

RCS je unapređena verzija klasičnog SMS-a, koja korisnicima omogućava razne dodatne funkcije, poput grupne razmene poruka, animiranih nalepnica, indikatora kucanja i potvrde o čitanju. Ono što je posebno privlačno kod RCS-a jeste mogućnost slanja poruka preko mobilnih podataka ili Wi-Fi mreže, kao i deljenje većih datoteka i fotografija visoke rezolucije. Ovaj protokol je već uveliko dostupan na Android uređajima.

Međutim, da bi RCS zaživeo u punom kapacitetu i postao globalni standard, neophodno je da ga usvoje sve velike kompanije, uključujući Apple. Dosadašnji stav kompanije iz Kupertina je bio uzdržan kada je u pitanju implementacija RCS-a, verovatno zbog želje da se sačuva ekskluzivnost njihovog ekosistema. Međutim, s obzirom na regulatorne pritiske, posebno iz Evropske unije, možda će Apple biti prisiljen da preispita svoju odluku.

U međuvremenu, oni korisnici iPhone-a koji žele da isprobaju RCS mogu to da učine kroz aplikacije trećih strana koje podržavaju ovaj protokol.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA