Vreme čitanja: oko 1 min.

Android 15 uvodi korisnu funkciju za lociranje telefona, evo kako radi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će serija Google Pixel 9 biti među prvim uređajima koji će imati ovu mogućnost

  • 0
Google Pixel 8 Pro Foto: Google

Android 15 donosi ključnu funkciju koja bi mogla da promeni način na koji tragamo za izgubljenim ili ukradenim telefonima, nudeći mogućnost lociranja telefona čak i kada su isključeni. Ova funkcija, koja je već dostupna na iPhone uređajima još od iOS 15, kao i na Samsung Galaxy telefonima preko SmartThings Find opcije, sada stiže i na Android platformu.

Android 15 uvodi Powered Off Finder API, omogućavajući uređajima koji su kompatibilni s ovom funkcijom da se lociraju čak i kada su isključeni. Očekuje se da će serija Google Pixel 9 biti među prvim uređajima koji će imati ovu mogućnost.

Powered Off Finder omogućava uređajima da nastave sa slanjem Bluetooth signala čak i nakon što je Android sistem isključen, čime se olakšava lociranje uređaja koji su isključeni ili čiji je nivo baterije prenizak za normalno funkcionisanje. Za ovu funkciju biće potrebna hardverska podrška kako bi se Bluetooth čip održao aktivan nakon isključenja telefona.

Google Play Services će koristiti Powered Off Finder API za slanje prethodno izračunatih ključeva "Finder Network" na Bluetooth čip uređaja, omogućavajući mu da nastavi sa emitovanjem signala prema drugim uređajima u poboljšanoj mreži Find My Device, piše Android Authority.

Iako je funkcija zanimljiva i potencijalno veoma korisna, njen puni potencijal zavisi od šireg prihvatanja i implementacije unapređene mreže Find My Device, koja je najavljena na Google I/O 2023, ali još uvek nije u potpunosti implementirana zbog određenih tehničkih i regulativnih izazova, uključujući i saradnju sa Apple-om.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA